Ezzel a legújabb találmánnyal kellemetlen mintavételek nélkül is meg lehet állapítani a koronavírus-fertőzést (VIDEÓ)

2021. március 8. - 13:22 | Tech

Egy holland feltaláló vélhetően rájött annak módjára, hogyan lehet megállapítani a koronavírus-fertőzést kellemetlen mintavételek nélkül – írja a Reuters.

Peter van Wees már tavaly év végén tájékoztatott a QuBA nevű találmányáról. Egy vírusdetektorról van szó, ami egy légmentes kabinra hasonlít.

Az eljárás úgy működik, hogy az ember belép a fülkébe, ahol csupán kiabálnia vagy énekelnie kell. A levegőbe bekerülnek a részecskék, a szerkezet pedig leellenőrzi, hogy megtalálható-e köztük a koronavírus nyomai. Tehát nincs szükség kellemetlen mintavételre az orrból vagy a torokból, az eredmény pedig néhány perc alatt megszületik.

Van Wees szerint a gép bármilyen vírust képes azonosítani, ami a levegőben terjed. „Ezáltal nem keletkezik semmilyen hulladék, nincs hamis negatív vagy pozitív eredmény, ugyanis nem azt teszteli, hogy az illető fertőzött-e, hanem azt, hogy terjeszti-e a vírust. Éppen ezek az emberek jelentik a legnagyobb veszélyt” – magyarázta a feltaláló.

A szerkezetet februárban önkéntes járókelőkön is kipróbálták Amszterdam utcáin. A kormány örül a találmánynak, egyelőre viszont nincs elég adat a hatékonyságáról, így minden bizonnyal beletelik egy kis időbe, mire hivatalos tesztelési eszközként lehetne használni.


(tvnoviny.sk)