A Fair-play Szövetség bírálja a közszereplők megsértésével foglalkozó javaslatot

2021. szeptember 16. - 21:35 | Belföld

A Fair-play Szövetség felszólította a belügyminisztériumot, hogy vonja vissza azt a törvénytervezetet, amely alapján kihágásként kezelnék, ha valaki a munkája végzésével kapcsolatban megsért egy közszereplőt. A belügyminisztérium a változást a rendőri testületről szóló törvény módosításával szeretné elérni - tájékoztatott Peter Kunder, a Fair-play Szövetség igazgatója.

A Fair-play Szövetség bírálja a közszereplők megsértésével foglalkozó javaslatot
Peter Kunder (TASR)

Kunder emlékeztetett, hogy a javaslat elfogadása után 500 eurós bírsággal lehetne büntetni például azt is, aki a politikusok munkáját kritizálja, ha úgy találják, hogy azt sértő módon tette. A kihágás elkövetésével kapcsolatban állami hivatal hozna döntést.

„Ez egy ostor lenne a közszereplőket bírálókkal szemben. Ám a társadalomnak éppen arra van szüksége, hogy ezekről a dolgokról szabad és széles körű vita legyen”

- jelentette ki Kunder.

Rámutatott arra is, hogy a bírósági tárgyalásokon a jó hírnév megsértésével kapcsolatos ügyekben jelenleg pontosan ennek ellenkezőjéből indulnak ki. A politikusoknak, közszereplőknek az átlagosnál fokozottabban kell tűrniük a személyüket érő kritikákat és akár az erősebb kijelentéseket is.

„Szükség van arra, hogy szabadon bírálhassuk a túl drága, buta, átgondolatlan vagy rossz javaslatokat. Ennek pedig része az is, ha nem valami hízelgően fejezzük ki magunkat a politikusok, közszereplők javaslataival kapcsolatban”

- szögezte le Kunder.

A belügyminisztérium jelenleg értékeli a tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeket.

TASR