Fájtak a fiatal férfi heréi, durva dologra bukkantak az orvosok

2023. január 9. - 11:06 | Tech

Egy 26 éves férfi az indiai Új-Delhiben, azért látogatta meg az orvosát, mert a heréi már hónapok óta fájtak. Sőt, a páciensnek már egy ideje láza is volt. Végül az orvosok is meglepődtek azon, amit találtak.

Miután a férfi elmondta a panaszait a kórházban, több orvosi vizsgálatnak is alávetették, végül az ultrahang után derült csak ki, hogy a férfi herezacskójába több féreg is letelepedett.

A vérvizsgálat kimutatta, hogy egy Wuchereria bancrofti nevű parazita kicsinyeiről van szó. A parazita főleg a trópusi országokban fordult elő, szúnyogcsípés útján jut be az emberi szervezetbe. Ezek a férgek akár nyolc évig is elélnek, életük során akár több millió egyedet is világra tudnak hozni. A parazita, ha már az emberi szervezetben van, főleg a nyirokereket támadja. A betegség megduzzadt láb, -kéz, -mellkas és -nemi szerv formájában jelentkezik.

Infective larvae of wuchereria bancrofti (1947) - YouTube

Wuchereria bancrofti nevű parazita (Youtube)

Az orvosok végül megállapították, hogy az indiai férfi herezacskójában több millió kis parazita "éldegélt". Egy tapasztalt orvos egyébként könnyen felismeri ezeket a fajta férgeket, ugyanis jelegzetes "táncuk" egyedinek mondható az állatvilágban. A páciensnél pedig sikerült is videóra venni.

VIDEÓ:

A Live Science szerint világszerte több mint 120 millió emberben található meg az a fajta parazita. A legújabb kutatások szerint a férgek nemcsak fizikai fájdalmat képesek okozni, a hosszan tartó kezelés miatt a páciensek egy jelentős része depresszióra is panaszkodik. A legdurvább esetekben csak műtét álltal lehet eltüntetni a férgeket, viszont kevésbé előrehaladott esetekben, gyógyszeres kezelés is megteszi a hatását.

A fent említett férfin is egy erős féregirtó segített, három hét múlva már semmi baja nem volt.


(Topky.sk)

Címkék: parazita, féreg, India