Faképnél hagyják Kotlebát a szlovák hazafiak

Az ĽSNS nagyszombati szervezetétől távozó tagok új pártot alapítanak.

Faképnél hagyják Kotlebát a szlovák hazafiak
Archív felvétel

Ennek pedig az lesz a neve, hogy Szlovák Hazafias Koalíció (SVK). A távozók a tavaly őszi megyei választásokon még a Marián Kotleba vezette ĽSNS jelöltjeiként indultak a Nagyszombati kerületben. Most viszont aláírásgyűjtésbe kezdenek új pártjuk megalapítása érdekében.

Az előkészítő bizottságot Richard Gažo vezeti, aki a SITA hírügynökségnek beszélt arról, hogy távozásuk mögött az áll, hogy elégedetlenek a párt vezetésével. Főleg azzal, hogy az utasítások mindig fentről, konkrétabban Besztercebányáról érkeztek, új pártjukkal viszont éppen a helyi szervezetektől indítanák az építkezést. Úgy vélik, nemcsak azok érkezhetnek pártjukhoz, akik Kotleba formációjából kiábrándultak, hanem azok is, akik más pártoktól elfordultak.

Terveik szerint fél év alatt összeszedhetik a pártalapításhoz szükséges 10 ezer aláírást. Aki az egyes kerületekben a legtöbb aláírást gyűjti össze, az megkaphatja a párt adott regionális szervezetének elnöki posztját. Gažo szerint ezzel is szeretnék felmérni a tagjaik menedzseri képességeit.

(Webnoviny.sk)