Faképnél hagyta egyik képviselőjük az MKP-sokat Dunaszerdahelyen

Kilépett az MKP önkormányzati frakciójából Hakszer Roland. Ezt a frakcióülésen jelentette be, az önkormányzat rendkívüli ülésén pedig azt is megmondta, miért.

Faképnél hagyta egyik képviselőjük az MKP-sokat Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter

„Nem tudok azzal egyetérteni, hogy a város egy magánember luxushobbijára 426 ezer eurós támogatást küld, vagy hogy 135 ezerért festegetünk, és nem utolsó sorban az óvodáink konyháit szeretnénk megszüntetni és egy társaságon keresztül működtetni. Én ezzel nem tudok egyetérteni” – magyarázta döntését Hakszer Roland, aki már az idei költségvetés decemberi jóváhagyásakor is élesen bírált jónéhány tételt.

A rendkívüli ülést egyébként nem ezért hívták össze, hanem egy diákokat érintő általános érvényű rendelet módosítása miatt, de egy másik programpont váltotta ki a nagyobb izgalmakat.

Hakszer Roland

A képviselő-testület mellett működő, döntési jogkörrel nem rendelkező szakbizottságok összetétele ugyanis részben Hakszer bejelentése miatt változik. Ezek a bizottságok rendszerint megvizsgálják azokat a javaslatokat, melyekben szakmailag érintettek, majd javasolják a képviselő-testületnek azok jóváhagyását vagy elutasítását. A testület ennek eleget tehet, de ellenkezőleg is dönthet.

Az egyik ilyen szakbizottság, az oktatásügyi és ifjúsági szakbizottság elnöki posztját foglalta el mostanáig Horváth Kinga (Híd), ám ő erről most lemondott, mert a Selye János Egyetemen betöltött dékáni funkciója mellett nem tudta kellőképpen ellátni a bizottsági elnöki posztot is.

Horváth Kinga

Hájos Zoltán polgármester elmondása szerint ez indított el egy cseresorozatot a bizottságokat illetően, majd ehhez jött Hakszer döntése arról, hogy kilép az MKP-frakcióból. Hájos véleménye szerint a választásokat követő politikai megegyezésekből adódóan az MKP-nak jár a sportbizottság elnöki posztja, illetve a pénzügyi bizottság egy további tagjának pozíciója is, melyeket mostanáig Hakszer töltött be. Csakhogy ő már nem MKP-s, így a politikai matek szerint távoznia kellett.

A képviselő erre reagálva elmondta, hogy nem ragaszkodik a bizottsági elnöki pozícióhoz, ugyanakkor értetlenségének adott hangot, hogy milyen törvény alapján döntöttek így.

Hájos és A. Szabó László alpolgármester is arra hivatkozott, hogy ez politikai döntés, mely a választások utáni politikai megállapodás eredménye.

A. Szabó László és Hájos Zoltán

„Gondolom, mivel én vagyok a birkózók képviselője, ezek után jön a birkózók megsarcolása, a költségvetés lekaszabolása” – reagált keserűen a leváltott bizottsági elnök, Hájos azonban ezt elutasította.

A politikai cserebere eredménye, hogy Hakszer helyére a sportbizottság élén az eddigi alelnök, Brunczvik Tünde (MKP) kerül, míg alelnökként Kanovits György (MKP) folytatja, a pénzügyi bizottságba tagként pedig Garay László (MKP) ülhet be.

Horváth Kingát az iskolaügyi bizottság élén Jarábik Gabriella (Híd) váltja, aki eddig az egészségügyi és szociális bizottságot vezette, ez utóbbi posztot pedig Antal Ágota (független) foglalja el.

(SzT)