Faképnél hagyták Kotlebát! Mazurek és Uhrík mellett további négy képviselő kilép a ĽSNS-ből

2021. január 26. - 12:56 | Belföld

Milan Uhrík európai parlamenti képviselő, valamint Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš és Miroslav Urban parlamenti képviselők kilépnek az ĽSNS pártból. Erről Uhrík tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.

Faképnél hagyták Kotlebát! Mazurek és Uhrík mellett további négy képviselő kilép a ĽSNS-ből
Fotó: TASR

Az ellenzéki párt tagjai azután döntöttek a távozás mellett, hogy módosult a párt alapszabálya, és ennek köszönhetően megerősödött Marian Kotleba elnök pozíciója. Uhrík elmondása szerint egyikük sem távozik a politikából.

„Az új alapszabály elfogadása után a párttagok végleg elveszítették a lehetőséget bármilyen módon beleszólni azokba a lényeges döntésekbe, amelyek a pártunk működését és irányultságát befolyásolják” – olvasható Uhrík állásfoglalásában.

Hozzátette: a pártelnök, Kotleba döntését, miszerint magához ragadja a teljes hatalmat, a tagbázis egy kiválasztott része is támogatta, ők a távozó tagok tudomása nélkül szavazták meg az új alapszabályt. „A döntést, hogy az eddigi néppárt egyetlen férfi pártjává alakul át, tiszteletben kell tartanom, de a csapatmunka híveként egyszerűen nem tudok azonosulni vele” – közölte Uhrík, akihez csatlakozott az öt említett parlamenti képviselő is.

Az EP-képviselő köszönetet mondott Kotlebának a közös munkáért és a lehetőségekért. Hozzátette: belső széthúzás, konfliktusok szítása helyett korrektebb és illendőbb a saját utat választani.

Ďurica a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy a képviselők az ĽSNS frakciójából is kilépnek. Ez utóbbinak ebben a ciklusban 14 tagja van, az 5 képviselő távozása után kilenctagú lesz. A házszabály értelmében egy frakciónak legalább nyolc tagból kell állnia, ha tehát az ĽSNS-ből több képviselő is kilépne, a frakció szétesne. A most távozó képviselők nem nyilatkoztak a politikai jövőjükről.


TASR