FALIÚJSÁGTENDER: Hosszú évekre rácsok mögé kerülnek az SNS volt miniszterei!

2017. október 18. - 10:58 | Belföld

Szerdán döntött a Specializált Büntetőbíróság a faliújságtender ügyében.

FALIÚJSÁGTENDER: Hosszú évekre rácsok mögé kerülnek az SNS volt miniszterei!
Marián Janúšek (Fotó: TASR)

Az első Fico-kormány egyik legnagyobb botránya volt a faliújságtender, mely kapcsán az SNS akkori elnökéhez, Ján Slotához köthető konzorcium nyerte el 120 millió eurót érő megrendelést az euróalapok propagációjára és az ezzel összefüggő jogi szolgáltatásokra, de olyan módon, hogy a versenykiírás csak a minisztérium egy zárt folyosójának faliújságán jelent meg. Innen a név.

Slota a konzorciumhoz tartozó Zamedia cég ügyvezetőjét, Vladimír Tretinát régóta ismerte, a másik cég, az Avocat társtulajdonosai pedig az SNS jelöltjeiként jelentek meg állami cégek vezetésében.

A kormány építésügyi és régiófejlesztési minisztere akkoriban az SNS-es Marián Janúšek volt, helyettese pedig a szintén SNS-es Igor Štefanov, aki Janúšek helyébe lépett, miután őt lemondatták a botrány miatt. Csakhogy kiderült, Štefanovnak ugyanannyi köze volt hozzá.

Igor Štefanov

A faliújságtender ügyének összesen öt vádlottja volt, közülük hármat, Zdenka Kudláčovát, Tomáš Labayt és Radoslav Behulát felmentették, a két miniszterre viszont súlyos büntetést róttak ki.

Janúšeknek 12 évre kell börtönbe vonulnia, 30 ezer eurós pénzbírságot kell kifizetnie, és további öt évig nem vállalhat szerpet a közigazgatásban. Štefanov esetében csak a börtönbüntetés hossza tér el: kilenc év.

Mindkettejüket bűnösnek találták közbeszerzési üzelmek vádjában, Janúšeket emellett köztisztviselői hatalommal való visszaélés vádjában is.

A szenátus elnöknője az ítélet kihirdetésekor kijelentette, a két volt politikus tudatosan kerülték meg a közbeszerzési előírásokat. A pályázati felhívás ugyanis mindössze négy napig függött a minisztérium zárt folyosóján egy faliújságon.

Štefanov egyébként nem jelent meg az ítélethirdetésen, Janušek pedig azt mondta utána, hogy itt nem róla van szó, hanem csak meg akarják mutatni a bíróságon, hogy Szlovákiában elítélnek exminisztereket is.

Ártatlannak tartja magát, és kijelentette azt is, hogy márpedig a minisztériumnál jó munkát folytattak. Abban bízik, hogy a fellebbezés után a fellebbviteli bíróság eltörli az ítéletet.

(TASR/SME)