Faliújságtender: Negyedéve vége a nyomozásnak, vádemelés nincs

2015. november 6. - 12:23 | Belföld

Még mindig nem tettek vádemelési javaslatot a faliújságtender ügyében - tudta meg a Denník N.

Faliújságtender: Negyedéve vége a nyomozásnak, vádemelés nincs
Igor Štefanov (Fotó: TASR)

A rendőrség augusztus elején jelentette be, hogy a nyomozásuk lezárult, a vádemelési javaslat azonban az azt követő három hónapban sem jutott el az ügyészségig. Az Országos Rendőrkapitányság szerint azonban erre már nem kell sokat várni, konkrétan pár napot.

"A gyanúsítottak hosszú ideig ismerkedtek az ügyirattal, az egyikük betegség miatt elnézést kért" - reagált a rendőrség.

Hogy végül benyújtják-e a vádemelési javaslatot, arról a Speciális Ügyészség ügyésznője dönt. A faliújságtendernek 5 gyanúsítottja van, köztük két volt SNS-es miniszter az első Fico-kormány idejéből: Marián Janušek és Igor Štefanov.

A faliújságtender ügye már nyolc éves.

2007-ig nyúlik vissza. A ma már nem létező építésügyi minisztériumnál egy több milliárdos (korona) közbeszerzésről szóló értesítést csak a tárca zárt folyosóján függesztettek ki. A nagyon is jól jövedelmező állami megrendelést így egy olyan cég nyerte el, amely egyedüliként tudomást szerzett róla. A cég az SNS elnökéhez, Ján Slotához állt közel. A minisztériumot pedig akkoriban az SNS jelöltje, Marián Janušek vezette, leváltása után pedig a szintén SNS-es Igor Štefanov követte. Utóbbit szintén visszahívták, mivel feltehetően ugyancsak sáros az ügyben.

Miután kirobbant a botrány, az állam megszüntette a mintegy 100 millió eurós megrendelést, ekkor ugyanakkor a megrendelést elnyerő két magáncég már megkapott 12 millió eurót, amit Brüsszel nem volt hajlandó téríteni.

Denník N/TASR/para