Faliújságtender: Öt személy, köztük két volt SNS-es miniszter ellen emelhetnek vádat!

2016. március 30. - 09:27 | Belföld

A NAKA lezárta a nyomozást az első Fico-kormány SNS-hez kötődő egyik legnagyobb botránya ügyében.

Faliújságtender: Öt személy, köztük két volt SNS-es miniszter ellen emelhetnek vádat!
Igor Štefanov (Fotó: TASR)

Az illetékes nyomozó öt személy ellen nyújt be vádemelési javaslatot, mégpedig idegen vagyon hűtlen kezelése, köztisztviselői hatalommal való visszaélés, illetve közbeszerzési üzelmek ügyében - erősítette meg szerdán délelőtt Michal Slivka, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője.

A faliújságtender 5 gyanúsítottja közt van két volt SNS-es miniszter az első Fico-kormány idejéből: Marián Janušek és Igor Štefanov.

"A gyanúsítottak, Marián J., Igor Š., Radoslav B., Tomáš L. és Zdenka K. a határérték alatti megrendelésként kezeltek egy afeletti közbeszerzést" - jegyezte meg a szóvivő.

A rendőrség közlése szerint a közbeszerzés tárgyát képezték tájékoztatási és képzési tevékenységek, jogi, tolmács- és fordítói szolgáltatások a minisztérium védnöksége alá tartozó európai operációs programok implementálásának előkészítésére és ezek, valamint szakmai képzések, workshopok és konferenciák propagálása.

A faliújságtender ügye már nyolc éves, 2007-ig nyúlik vissza.

A ma már nem létező építésügyi minisztériumnál egy több milliárdos (korona) közbeszerzésről szóló értesítést csak a tárca zárt folyosóján függesztettek ki. A nagyon is jól jövedelmező állami megrendelést így egy olyan cég nyerte el, amely egyedüliként tudomást szerzett róla. A cég az SNS elnökéhez, Ján Slotához állt közel. A minisztériumot pedig akkoriban az SNS jelöltje, Marián Janušek vezette, leváltása után pedig a szintén SNS-es Igor Štefanov követte. Utóbbit szintén visszahívták, mivel feltehetően ugyancsak sáros az ügyben.

Miután kirobbant a botrány, az állam megszüntette a mintegy 100 millió eurós megrendelést, ekkor ugyanakkor a megrendelést elnyerő két magáncég már megkapott 12 millió eurót, amit Brüsszel nem volt hajlandó téríteni.

A rendőrség közlése szerint a versenypályázat további résztvevőit illetően 97 millió eurós kár keletkezett, az államkasszát pedig közel 13 milliós kár érte.

TASR/para