FALIÚJSÁGTENDER: Tagadnak vagy lapítanak az exminiszterek

2017. április 24. - 14:54 | Belföld

A vádlottak meghallgatásával folytatódott az ún. faliújságtender ügyének tárgyalása a Specializált Büntető Bíróság bazini kirendeltségén.

FALIÚJSÁGTENDER: Tagadnak vagy lapítanak az exminiszterek
Marián Janušek (elöl) és Igor Štefanov (Fotó: TASR)

Igor Štefanov egykori SNS-es építésügyi és régiófejlesztési miniszter elutasította a vallomástételt, a másik SNS-es, Marián Janušek pedig mindent tagadott.

Miről is van szó?

Az egész ügy még az első Fico-kormány idejébe nyúlik vissza, amikor a Smer az SNS-szel és a HZDS-szel kormányzott. Az SNS jelölhette az építésügyi és régiófejlesztési minisztert, és Marián Janušekra esett a választásuk, míg mellette először államtitkárként Igor Štefanov tevékenykedett.

2007-ben a minisztérium egy 120 millió eurós tender kiírását mindössze egy, a nyilvánosságtól elzárt folyosójukon lévő faliújságra függesztette ki. A jól jövedelmező tenderről ezáltal csak az a konzorcium tudhatott, amely végül megnyerte azt.

Miután kirobbant a botrány, a tendert megszüntették, ekkor azonban a győztes cég már 12 millió eurót megkapott a kasszából. EU-s tenderről lévén szó az unió térítette volna az összeget, a kétes tenderkiírás miatt azonban ezt nem tették meg. A konzorciumhoz tartozó cégek tiszta haszna a bíróságon elhangzottak szerint több mint hárommillió euró lehetett.

"Én nem követtem el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel vádolnak" - szögezte le a bíróságon Janušek. Úgy véli, a közbeszerzés egy bonyolult cselekmény, és mivel a szerződéseket, amelyet aláírt, az érintett területen jártas szakemberek készítették elő, így szerinte nem volt oka kételkednie bennük.

Állítása szerint csak az újságból értesült arról, hogy a tender kiírását csak az említett faliújságon jelenítették meg. "Ez nem az én feladatom volt, egyáltalán nem tudom. Tudomásom szernt azonban munkaidőben az a folyosó nyitott.

A faliújságtender ügyében a két volt miniszterrel együtt öt személy ül a vádlottak padján. A legutóbbi tárgyalást azt követően napolták el, hogy az egyik vádlott, Radoslav B. javaslatot tett peren kívüli megegyezésre. A tender idején Radoslav B. a régiófejlesztési programok megvalósításáért felelős főosztály igazgatójaként dolgozott.

A tárgyaláson történt meghallgatásakor elmondta, hogy a konzorcium hivatalos ajánlatában nem észleltek semmilyen hiányosságot, és az ajánlatot a rendelkezésére álló ismeretek fényében értékelték ki. "Azáltal, hogy egyetlen ajánlatot tettek, alapvetően nem volt szükség pontozásra. Egy egyszerű közbeszerzésnek tűnt" - szögezte le.

A hétfői tárgyaláson derült ki az is, hogy a Specializált Büntető Bíróság nem határoz az ügyben kártérítésről, mivel a minisztérium nem nyújtotta be pontos kárigényét. Erre egyébként polgári peres eljárásban még lehetősége lesz.

(TASR)