Falu végén a vasvilla

Széky János | 2019. február 9. - 17:14 | Vélemény

Pár nappal azelőtt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sorosista rendezvénynek nevezte az MTA Humán Tudományok Házában tartott dolgozói fórumot, illetve kiszivárgott, hogy a teljes kutatóintézeti hálózatot el akarja venni a Magyar Tudományos Akadémiától, megjelent egy cikk a Bors című bulvárlapban. Csak a szokványos, semmi extra.

Falu végén a vasvilla

A Bors a néhai Andy Vajna szívességéből lett kormánypárti sajtótermék, majd a változatosság kedvéért „Mészáros Lőrinc” közvetett érdekeltségébe került, de az impresszum szerint még a Vajna-féle Lapcom Zrt. adja ki, és ha lehet hinni a híreknek, már az Állami Néphülyítő és Uszító Vállalat (fantázianevén „Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány”) része.

Az említett cikk nagybetűs címe (lásd a képet): Halálos betegségeket terjeszthetnek A MIGRÁNSOK. A kép alsó sarkában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter segít értelmezni a látványt és a szöveget: „a magyar kormány sosem fogja elfogadni az ENSZ migrációs csomagját”.

Bővebben kifejtve: „a tárcavezető Sorina Pintea egészségügyi miniszterrel külön megbeszélést is folytatott, és egyetértettek abban, hogy az illegális migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert a bevándorlók Európában ritkaságnak számító vagy nem ismert kórokozókat, trópusi vírusokat hurcolnak be magukkal”.

Most felejtsük el, hogy jelenleg a fejlett országokban egy új, súlyos járvány van, és az nem trópusi eredetű, hanem a mérsékelt égövi hülyeségből fakad: az oltásellenesség miatt terjed a kanyaró.

A Bors cikkírója amúgy kifelejtette a hivatalos szövegből, hogy a találkozóra január 31-én, csütörtökön került sor Bukarestben, Pintea ugyanis a román egészségügyi miniszter – nem baj, ha megvolt a napi uszításadag, már nem kell törődni a részletekkel. Azt, hogy a járványügyi kérdésben egyetértésre jutottuk, csak Szijjártótól tudjuk – a román média nem fárasztotta magát, hogy hírt adjon akár a megbeszélésről, akár a megállapodásról. De higgyünk a külminiszter úrnak.

Nem vagyok híve a nácizásnak, bár embercsoportok biológiai alapon való elkülönítése és megbélyegzése, sőt kollektíven életveszélyesnek minősítése megindítja az asszociációkat. Én azonban úrrá leszek a késztetésen. Nekem egy távolabbi, egyszersmind közelebbi dolog jut eszembe: az 1831-es koleralázadás.

Akkor is „új” volt a betegség, ismeretlen a trópusi kórokozó, és a tudatlanságban tartott felvidéki parasztok meg voltak győződve, hogy az urak mérgezték meg a kutakat – a beismerést aztán ki is csikarták, kínzással, az elfogott gyanúsítottakból. A felkelést természetesen véres leszámolás követte.

Nem, Szijjártóra és társaira nem a náci fajelmélet és paranoia hatott, bármennyire tetszetős is a párhuzam, joggal tiltakoznának, ha valaki ezzel vádolná őket – hanem egy ősi, rossz európai hagyomány dolgozik bennük, és arra is alapoznak.

A tudatlanság félelmet szül, a félelem megalapozza a gyűlöletet, és a félelem is, a gyűlölet is hasznos politikailag, mert a hordozója többnek és jobbnak érzi magát a kijelölt ellenségnél, valamint hálás annak, aki ettől az ellenségtől megvédi. Ergo: a tudatlanság annak a politikusnak jó, aki szereti kihasználni.

Azt azonban ideje volna már végiggondolni, hogy mi lesz azzal az országgal – lásd a média sorsát és az Akadémiára leselkedő végveszélyt –, ahol a tudást és az erényt állami erővel és állami befektetéssel kiszorítja a tudatlanság, a félelem, a gyűlölet és az e hármat kihasználó aljasság.

A történelmi tapasztalatok szerint az országok ettől nem válnak élhetőbbé. Ellenkezőleg, eluralkodik az erőszak, válság robbanhat ki. Ha az országnak szerencséje van, tanul a válságból, mint a reformkori elit a koleralázadásból. Ha nincs, és nem elitje van, hanem Palkovicsa, Szijjártója és „Mészáros Lőrince” – akkor belefulladhat.

A szerző az Élet és Irodalom (Budapest) rovatvezetője.