Faluban végeztek mészárlást az Iszlám Állam harcosai

2021. október 27. - 09:26 | Külföld

Legalább 11 ember meghalt kedd este Irakban egy falu elleni támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei követhettek el az ország keleti részén - jelentette két biztonsági forrás.

A támadás célpontja a Dijála tartománybeli ar-Rasad falu volt, ahol 11 ember meghalt és 13 megsebesült - közölte egy helyi biztonsági forrás.

Egy másik forrás, arra hivatkozva, hogy az áldozatok között civilek is vannak, arról számolt be, hogy a rajtaütés egy olyan település ellen irányult, amelynek lakói között a biztonsági erők számos tagja él.

Az első forrás szerint a területet lezárták, és erősítést küldtek átfésüléséhez. Hét évvel ezelőtt, 2014-ben az IÁ Irakban és a szomszédos Szíriában rendkívül gyorsan hódított meg hatalmas területeket.

Három évvel később előbb Irakban sikerült gátat vetni a dzsihadisták előre törésének, majd két évvel később Szíriában. Ennek ellenére a szélsőségesek továbbra is fenyegetést jelentenek, és mindkét országban folytatják a támadásokat.

Szeptember elején az iraki szövetségi rendőrség 13 tagját ölték meg az IÁ emberei az észak-iraki Kirkuk közelében egy ellenőrzőpont elleni támadásban. Az ENSZ 2021 elején közzétett jelentése szerint az IÁ nagyrészt titkosan van jelen Irakban és Szíriában, és a két ország közötti határ mindkét oldalán folyamatos lázadást szít.

A jelentés szerint ebben a két országban a dzsihadista szervezet mintegy tízezer aktív harcost tart fegyverben.

Az utolsó nagyszabású támadás, amelynek elkövetését az iraki szélsőséges szervezet vállalta, egy piac ellen történt júliusban a bagdadi Szadrváros síita negyedében lévő piacon. A terrorakciónak mintegy 30 halálos áldozata volt.


MTI