Falvak százait sújtotta az ítéletidő, az árvizek lakóházakat sodortak el

2022. augusztus 21. - 16:57 | Külföld

Legalább ötvenen haltak meg Indiában és húszan Afganisztán keleti részén a heves esőzés kiváltotta árvizekben és földcsuszamlásokban - jelentették vasárnap a helyi hatóságok.

Indiában az utóbbi három napban falvak százait sújtotta az ítéletidő, az árvizek lakóházakat sodortak el számos embert földönfutóvá téve.

Az utak egy része járhatatlanná vált, akadozik az áram- és vízellátás is. Sok embert eltűntként tartanak nyilván. A szakadatlan esőzés pedig hátráltatja a mentési és keresési munkálatokat. Csak az északkeleti Orisza indiai tagállamban eddig 120 ezer embert kellett biztonságba helyezni.

Az Afganisztán keleti részén található Logar tartományban egy súlyos áradás húsz emberéletet követelt. A rendőrség jelentése szerint legalább harminc sérült van, és négyen eltűntek. Az áldozatok mintegy fele gyermek. Több mint háromezer lakóépület szenvedett súlyos, akár helyrehozhatatlan károkat.

A közösségi médiában víz alá került falvakról jelentek meg felvételek. Az afgán rendőrség egyik szóvivője szerint a helyzet rendkívül aggasztó. Mint mondta, az embereknek sürgősen segítségre van szükségük. A helyi katasztrófavédelem szerint a bajbajutottakat helikopterekkel próbálják kimenteni szombat este óta, és egy óvóhelyként szolgáló tábort is kialakítottak.

A múlt héten észak-afganisztáni Parván tartomány völgyein söpörtek végig súlyos árvizek, amelyek harminckét ember életét követelték.


(MTI)

Címkék: árvíz, India