Fanyalognak a jobboldali lapok Orbán győzelme miatt

A külföldi sajtó meglehetősen rárepült a magyarországi választások témájára. Ezek közül még a konzervatív, illetve jobbközép lapok sincsenek egyöntetűen elragadtatva a Fidesz hatalmas sikerétől, amit a párt a vasárnapi választásokon ért el.

A német konzervatív Die Welt Most Európa orbanizációja fenyeget című kommentárja szerint Orbán Viktor "az +illiberális demokrácia+ víziójával alávetettjévé tette Magyarországot", a választási győzelem pedig "hátszelet ad neki ahhoz, hogy Európa-szerte exportálja a projektet" és ehhez vannak "tanulékony növendékei" is.

A többi között hozzátették: a magyarok "imádják a sikert, és még jobban imádják, ha olyasvalaki felett győzedelmeskedhetnek, akikről azt gondolják, hogy fölényben lévőnek hiszi magát". Ez a jelenség összefügg a "magyar kisebbrendűségi komplexussal, amelyben nem csak a magyar kormányfő szenved". A magyar "nemzeti psziché" fontos eleme az alávetettség érzése, és az, hogy helyt kell állni, Orbán Viktor pedig "tökéletesen" tudja, hogy miként lehet erre építeni.

A hangulatkeltésen alapuló politizálás, amelyet Orbán "mesterien" végez, nemigen ad teret a tényeknek, így "semmilyen szerepe nincs a magyar vitában például annak, hogy Magyarország az EU-támogatások nélkül rövidesen csődbe menne, hogy alig van muszlim migráns, aki Magyarországon akarna maradni, és hogy Angela Merkel átvette a migránsokat Orbántól".
Magyarországon egyébként sem lehet már beszélni "valódi politikai vitáról", hiszen Orbán "alávetette országot és +vezérdemokráciává+ tette" - áll a Die Welt kommentárjában, amely szerint "Kelet-Európa orbanizációja" nyomás alá helyezi az EU-t, és az Orbán választási sikere révén megerősödő "keleti blokk" azzal fenyeget, hogy az EU az ENSZ sorsára jut, vagyis az értékekre vonatkozó egyetértés hiányában együttműködés helyett erőtlen, "fogatlan vitaklub" lesz.

A francia konzervatív Le Figaro cikkének szerzője, Laure Mandeville úgy értékelte, hogy "az Orbán-csapat növekedő tekintélyelvűsége, a korrupciós botrányok és a nagyon egyoldalú, kizárólag a határokat áttörni képes migránshordák problémájára építő kampány egyre nagyobb felháborodást váltott ki a lakosság egy részében. De ez az elégedetlenség láthatóan nem volt elég ahhoz, hogy megtörje a Fidesz-szavazók erejét". Orbán Viktor - a budapesti tudósítás szerint - megerősítette a kelet-európai konzervatív nemzeti forradalom élén vezető szerepét, politikájának középpontjába "a bevándorlás elleni küzdelmet és a nemzetállamnak a brüsszeli diktátummal szembeni védelmét helyezte". A széttöredezett és gyenge ellenzék, amelyre egyébként a lakosság többsége szavazott, nem volt képes hatékonyan fellépni a Fidesszel szemben, amely a választási törvényt is megváltoztatta - írta a Le Figaro.

A jobbközép Il Giornale azt írta, hogy Orbán Viktor disszidens liberálisból a jobboldal jelképévé vált. Győzelme megijeszti Európát, pedig "fél-zsarnokság" helyett Orbán nem tesz mást, mint "ráérez" a magyar nép hangulatára ebben az új poszt-ideológiai korszakban. 

A jobbközép Libero címe szerint Orbán képviseli az Európát pofon ütő jobboldalt. A kormányfő egyeztetni tudta a gazdasági növekedést a nemzeti identitás védelmével, tengelyt alakított Donald Trump amerikai elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a globalizáció romlásával szemben - írta a lap.

MTI

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.