Fasisztához méltón üdvözölte társait egy ĽSNS-es a bíróságon

2019. október 14. - 08:58 | Belföld

Mehet utánuk a vádlottak padjára. Az eset még tavaly májusban történt, a vádemelés azonban csak most érkezett meg a Specializált Büntetőbíróság besztercebányai részlegére, ahol kirendelik egy bíróhoz, ő pedig dönthet a további sorsáról.

Tavaly május 10-én a NAKA 6 személyt vett őrizetbe szélsőségesség alapos gyanújával Nyugat- és Közép-Szlovákiában, köztük volt Michal B., Jakub Š. és Jaroslav P. Május 12-én az ő vizsgálati fogságuk ellen benyújtott panaszukat tárgyalta a Specializált Büntető Bíróság Besztercebányán.

A tárgyalás befejeztével történt, amikor az ügyész éppen nyilatkozott a médiának a három gyanúsított elleni vád megalapozottságáról, hogy emberünk, Anton G., aki bizonyos információk szerint a Marian Kotleba-féla ĽSNS helyi funkcionáriusa az "Őrségbe!" ("Na stráž") üdvözléssel köszöntötte a tárgyalóteremből kivonuló gyanúsítottakat.

Tehát az ügyész, az újságírók és több más személy is jelen volt, amikor megemelt hangon odaszólt nekik. "Ezzel egy nyilvánosan hozzáférhető helyen adott hangot szimpátiájának a szlovákiai ludák-rendszer, valamint a Hlinka gárda iránt, tehát olyan csoport iránt, amelynek tevékenysége a múltban mások emberi és szabadságjogainak elnyomására irányult" - reagált Jana Tökölyová, a bíróság szóvivője.

(TASR)

Címkék: LSNS, fasizmus, extrémizmus