A fasizmus áldozataira emlékeztek Dunaszerdahelyen

2017. május 5. - 15:47 | Régió

Május 8-án emlékezünk meg a fasizmus felett aratott győzelemről. 

A fasizmus áldozataira emlékeztek Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter

1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország, ezzel Európában tulajdonképpen véget ért a második világháború. A náci hadsereg feltétel nélküli megadásáról szóló dokumentumot egy nappal korábban íták alá, de közép-európai idő szerint ezen a napon lépett hatályba.

Dunaszerdahelyen évről évre megemlékeznek erről az eseményről, idén május 5-én, pénteken, a fasizmus áldozatainak emlékművénél, a művelődési központtal szemben.

Az eseményen Dunaszerdahely városának képviseletében részt vett Horváth Zoltán alpolgármester, jelen volt Libuša Kľučková, a Szlovákiai Fasisztaellenes Harcosok Szövetségének helyi alapszervezetének elnöke, Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ vezetője, Richard Kmeť, a Dunaszerdahelyi Munkaügyi Hivatal igazgatója, Erika Nemčeková a Szociális biztosító dunaszerdahelyi kirendeltségének igazgatója, továbbá a Járási Hivatal, a Matica slovenská, de még az SNS helyi alapszervezetének képviselői is.

A felvezetőben elmondták, hogy ezen a napon nemcsak a fasizmus felett aratott győzelmet ünnepeljük, de mindenekelőtt a háború milliónyi áldozatára gondolunk. "Közösen minden évben megemlékezünk a szörnyűségekről, azzal a reménnyel, hogy ilyesmi soha nem ismétlődhet meg. Tisztelgünk azok emléke előtt, akiknek a sorsai ott rejlenek az elesettek statisztikái mögött" - hangzott el.

Az előre meghirdetett ünnepi beszédek vélhetően a rossz időre való tekintettel elmaradtak, így a felvezetést és a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai iskola folklórcsoportja, a Krpčiarik Gyermek Néptáncegyüttes produkciója után koszorúzás következett.

(SzT)