Faültetés a fák világnapján az Alsó-Csallóközben

2017. október 19. - 11:45 | Régió

Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) environmentális neveléssel foglalkozó Dropie nevű központja a fák világnapja alkalmából - ami idén október 20-ra esik - faültetést tervez az Alsó-Csallóközben, a Szigeti Rétek Madárvédelmi Területen.

Faültetés a fák világnapján az Alsó-Csallóközben
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője, Iveta Kureková közölte, október 20-án reggel 9-től 14 óráig a SAŽP munkatársai, valamint más együttműködő partnerek és önkéntesek fákat fognak ültetni Megyercsen, Zsemlékesen, Nemesócsán, Ekelen és Szilason (Komáromi járás) a réti utak mentén.

A szóvivő hozzátette az akcióba bekapcsolódott a környzetvédelmi tárca alá tartozó Állami Természetvédelmi Hivatal is. „Ezeknek a fáknak pótolhatatlan funkciójuk van a szélerózió elleni talajvédelemben, hatással vannak a vízgazdálkodásra, de ugyanúgy csökkentik a talajpárolgás mértékét és növelik a talaj nedvességtartamát, akadályozzák a por és más allergének terjedését, valamint a szélirányra és -áramlásra is hatással vannak” - tette hozzá Kureková.

A Szigeti Rétek Madárvédelmi Terület mindössze 2-5 százalékát borítja erdő. A szervezők kérnek mindenkit, akik szeretik a fákat, támogassák a megmozdulást és csatlakozzanak a kezdeményezéshez az environmentális nevelési központ Facebook-oldalán, ahol bővebb információ is rendelkezésre áll.


TASR/para