Februárban csallóközi disznótorosra, áprilisban húsvétváróra készül Nagymegyer

2022. február 1. - 13:55 | Régió

Nagymegyer város és magyarországi testvértelepülése, Dunaszentpál község pályázati támogatásban részesültek, aminek köszönhetően több érdekes programmal készülnek.

Februárban csallóközi disznótorosra, áprilisban húsvétváróra készül Nagymegyer
Holényi Gergő, Csontos Attila és Csókás Judit (A Paraméter felvételei - Továbbiakért kattints!)

A „Nagymegyer és Dunaszentpál kulturális együttműködése” nevet viselő pályázat célja – melyet Csókás Judit projektmenedzser ismertetett hétfőn – a két település közötti együttműködés kiszélesítése, így több közös aktivitás megvalósítása. A projekt teljes költségvetése 58 549,67 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49 767,21 euró.

A vezető partner, vagyis Nagymegyer 29 875,32 euróval gazdálkodhat, a projektpartner Dunaszentpál rendelkezésére pedig 19 891,89 euró áll.

Nagymegyer a Csallóközben fekszik, Dunaszentpál pedig szigetközi település a határ túloldalán. Mindkét településen erős tendenciát mutat a kézművesek és őstermelők számának növekedése, így az aktivitások egyik része közös rendezvényekre, kézműves bemutatókra és egy közös gasztronómiai kiadványra összpontosul, melyben a helyi hagyományos ételek receptjeit gyűjtik össze.

Elsőként mindketten egy hagyományos gasztronómiai fesztivált valósítanak meg. Az elsőre várhatóan február 5-én kerül sor. A Malacfarka fesztiválnak Dunaszentpál ad otthont, míg február 26-án a Csallóközi disznótoros nevű esemény a Nagymegyerhez tartozó Izsap településen fog zajlani. Sokszínű kulturális program kíséretében bemutatják a helyi szokásokat és hagyományos ételeket, illetve az ételek elkészítésének módját.

Áprilisban további két rendezvényre kerül sor: Húsvétváró eseményt szerveznek Nagymegyeren, Dunaszentpálon pedig a Hagyományok napja rendezvényre várják az érdeklődőket a határ mindkét oldaláról.

A projekt keretén belül mindkét településnek módjában van különféle eszközök beszerzésére, melyek nem csupán a felsorolt akciókat, hanem a következő évi rendezvényeket is segítik majd színvonalasabbá tenni.

Nagymegyer és Dunaszentpál képviselő-testülete szakmai megbeszélést tart márciusban, ahol összehasonlító működési tapasztalatokat és jó pályázati példákat osztanak meg egymás között. A találkozó a stratégiai jellegéből adódóan a jövőbeni együttműködések és ötletelések színtere is lesz egyaránt.

Csontos Attila, Dunaszentpál polgármestere elmondta, egy 750 fős községet igazgat, amely Győrtől körülbelül 10 kilométerre található. „Szinte mindenki ismer nálunk mindenkit. Az emberek tudják egymásról, hogy ki éppen hol járt. A szentpáliak mondhatni bejárták az egész világot, viszont ha megkérdezem, hogy mit láttak a 30-40 kilométeres körzetünkben, akkor rendre csak hallgatnak. Éppen ezért nagyon örültem, amikor Nagymegyer felajánlotta, hogy legyünk partnerek, építsünk kapcsolatokat” – jegyezte meg.

„Azt gondolom, ez a projekt is remekül rávilágít arra, hogy éljünk a határ bármelyik oldalán, nagyon sok közös van bennünk.

Bízom benne, hogy az együttműködésnek köszönhetően új ismeretségekre tehetünk szert, barátságokat köthetünk, és segíthetjük egymást. Reményeim szerint ez a projekt egy hosszútávú együttműködés első lépése”

– tette hozzá Holényi Gergő, Nagymegyer polgármestere.

Csontos Attila és Holényi Gergő a projektet ismertető sajtótájékoztató zárásaképp aláírták a partnerségi együttműködési szerződést.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(SzC)