Februárban újra csökkent a munkanélküliség, és országszerte rengeteg szabad munkahely van, csak a Dunaszerdahelyi járásban 1600

2023. március 20. - 13:19

Februárban 5,76 százalékos volt a munkanélküliség, vagyis egy hónap alatt 0,06 százalékponttal csökkent. Milan Krajniak (Sme rodina) szociális ügyi miniszter szerint az 5 nyugati megyében már elérte a „természetes” szintet vagyis további csökkenésre nincs nagy lehetőség. Egyre alacsonyabb a munkanélküliek száma a három keleti megyében is.

Februárban újra csökkent a munkanélküliség, és országszerte rengeteg szabad munkahely van, csak a Dunaszerdahelyi járásban 1600
Fotó: Paraméter

A januári enyhe – 0,07 százalékpontos – emelkedés után februárban újra csökkent az országos munkanélküliség, tájékoztatott Milan Krajniak szociális ügyi miniszter. Február végén a munkaképes lakosság 5,76 százaléka volt munka nélkül, ami 0,06 százalékkal alacsonyabb a január végi adatnál.

„A munkanélküliség csökken minden megyében, Eperjes, Besztercebánya és Kassa megyékben is” – emelte ki a miniszter a legrosszabb helyzetben lévő megyéket.

A munkanélküliek aránya járási bontásban (Forrás: UPSVAR)

Öt megyében az országos átlag alatt, háromban felette

Az ország öt nyugati megyéjében – Pozsony (2,99%), Nagyszombat (3,44%), Nyitra (3,84%), Trencsén (3,52%) és Zsolna (4,42%) – az országos átlag alatti a munkanélküliség, míg Besztercebánya (8,55), Eperjes (9,91%) és Kassa megyében (8,48%) még mindig az átlag feletti. „A nyugati megyékben elérte az úgynevezett »természetes« szintet, mindig vannak olyanok, akik valamilyen okokból nem tudnak munkába állni” – kommentálta a 3,5 százalék körüli nyugati értékeket a miniszter.

A helyzet azonban szerinte már most is javul, és még javulni is fog a következő időszakban.

„A három keleti megyében új befektetésekre készülünk, jön a Bosch, a Volvo, és lesz egy befektetés Rimaszombatban is, amely segíti majd a munkanélküliség csökkenését” – mondta Krajniak.

Mindenki találhat munkát

Az 5,76 százalékos munkanélküliség mintegy 160 ezer munkanélkülit jelent, ehhez képest viszont jelenleg csaknem 80 ezer szabad állást kínálnak a cégek.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: