Februárig meghosszabbították az oligarcha Brhel vizsgálati fogságát

2021. november 23. - 12:44 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság keddi határozata szerint vizsgálati fogságban marad a Vámszedő-ügyben (Mýtnik) gyanúsított Jozef Brhel oligarcha.

Februárig meghosszabbították az oligarcha Brhel vizsgálati fogságát
Jozef Brhel (Fotó: TASR)

Brhel vizsgálati fogsága eredetileg december 2-án telt volna le.

„A bírónő helybenhagyta az ügyész javaslatát, és két hónappal meghosszabbította a vizsgálati fogság idejét” – nyilatkozta az Aktuality.sk-nak Ondrej Repa felügyelő ügyész. Hozzátette: Brhel úgynevezett kollúziós fogságban van, tehát, hogy szabadon ne tudja befolyásolni a tanúkat, illetve szakértőket, ezzel pedig akadályozni a nyomozást.

A bíróság keddi határozata nem jogerős, így az ügyben vélhetően a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntést hoznia. Amennyiben az ügyész vagy a védelem is panaszt nyújt be, a Legfelsőbb Bíróságnak a hét végéig kell eldöntenie, hogy a gyanúsított szabadon védekezhet-e.

Az üzletembert a januári Vámszedő (Mýtnik) rendőrségi akció során vették őrizetbe. Meggyanúsították a testvérét, Peter Brhelt, František Imreczét, a pénzügyőrség volt vezetőjét, Milan G.-t, a pénzügyőrség informatikai részlegének volt vezetőjét és Jana R.-t, az Allexis társaság informatikai részlegének ügyvezető igazgatóját is.

A rendőrség tájékoztatása szerint valamennyi őrizetbe vett személyt közbeszerzési csalással és korrupcióval kapcsolatos bűncselekménnyel gyanúsítják. Maroš Žilinka főügyész később bizonyítékok hiányában megalapozatlannak minősítette és megszüntette a Peter Brhel ellen indult büntetőeljárást.


(aktuality.sk)