Februártól 365 napos autópálya-matrica is vásárolható 

Februártól új típusú sztrádamatrica áll a gépjárművezetők rendelkezésére. A jelenleg kapható, éves, hónapos és 10 napos matricák kínálata 365 napig érvényes autópálya-matricával bővül, amely az éves matricához hasonlóan ugyancsak 50 euróba kerül majd, és a megvásárlása napján, éjfélkor lép érvénybe.

Februártól 365 napos autópálya-matrica is vásárolható 
Fotó: Pravda

A közlekedési tárca azonosul Sárközy Irén, a Híd képviselőjének javaslatával, aki a parlamentben fogja szorgalmazni, hogy ezt az új típusú matricát bevezessék a gyakorlatba.

„Ezentúl mindenkinek lehetősége lesz eldönteni, mikor akarja megvenni a 365 napos matricát. Szeretném figyelmeztetni a sofőröket, hogy az új autópálya-matrica vásárlásakor mindig adják meg a kapcsolattartási adataikat is. Ebben az esetben automatikus figyelmeztetést kapnak majd arról, hogy az autópálya-matricájuk érvényessége a végéhez közeledik, és így meg tudják előzni a figyelmetlenségből adódó büntetést” – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

„Szerintem helytelenek voltak azok az ellenzéki javaslatok, melyek azonnal eltörölték volna a hagyományos éves matricákat, ezért a közlekedési miniszterrel együtt olyan megoldást indítványoztam, amely mindenkinek megfelel”

– mondta a közlekedési tárca vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón Sárközy Irén parlamenti képviselő.

Az új, 365 napos matrica elsősorban azoknak kedvez, akik év közben vásárolnak autót, és gyakran használják az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. A gépjárművezetők, akik az éves sztrádamatrica-használat mellett döntenek, továbbra is 13 hónapig használhatják azt.

2019-ben fordult elő először az elektronikus autópálya-matricák bevezetése óta, hogy a gépjárművezetők több mint a fele nem benzinkúton, hanem elektronikusan vette meg matricáját. Ez az előfeltétele annak, hogy a vásárlók kapcsolattartási adataik kitöltése esetén automatikus figyelmeztetést kaphassanak a matricák lejárata előtt.

(kd)