Fegyveramnesztia: Nem sietik el a leadott fegyverek kivizsgálását

2015. november 9. - 13:56 | Belföld

Országos szinten 38%-nál jár a feldolgozásuk, de eddig egyiknél sem bizonyosodott be, hogy bűntényt követtel volna el vele. Erről tájékoztatott Marta Fabiánová belügyi szóvivő.

Fegyveramnesztia: Nem sietik el a leadott fegyverek kivizsgálását
Fotó: TASR

Szeptemberben 31%-os feldolgozottságnál jártak.

A harmadik fegyveramnesztia során a legtöbb lőfegyvert egy Kassa megyében élő személy adta le – összesen 64-et. Ez a mostani rekord. A 64-ből 34 revolver, a többi hosszabb csövű fegyver, puska. Nem sokkal maradt el tőle egy Nagyszombat megyei férfi, aki 53 lőfegyvert nyújtott be. Rajtuk kívül egyetlen személy legfeljebb 10-15 regisztrálatlan lőfegyvert adott át a rendőröknek ellenőrzésre.

Tavaly december 1-jén kezdődött, és idén május végén ért véget a harmadik fegyveramnesztia, mely során 3 035 lőfegyvert és 36 326 darab lőszert adtak le a rendőrkapitányságokon.

A három fegyveramnesztia során így már 11 ezer fegyverél járnak. A mostani során a legtöbbet, 453-at a Zsolnai kerületben, a legkevesebbet, 214-et pedig Trencsén megyében adták le. Robert Kaliňák belügyminiszter korábban kijelentette, a fegyveramnesztiáknak is köszönhető, hogy 60%-kal csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában.

TASR/para

Címkék: fegyveramnesztia