Fegyveresek raboltak el több száz lányt egy nigériai bentlakásos iskolából

2021. február 26. - 10:33 | Külföld

Több mint háromszáz iskolás lányt raboltak el ismeretlen fegyveresek egy bentlakásos nigériai iskolából.

Fegyveresek raboltak el több száz lányt egy nigériai bentlakásos iskolából
Illusztrációs fotó: AP

Az eset az északnyugat-nigériai Zamfara államban történt, Jangebe városában. Beszámolók szerint az emberrablók éjfél után egy órával érkeztek az iskolához terepjárókkal és motorkerékpárokkal, és a biztonsági szolgálat egyenruhája volt rajtuk. A hírt azóta az állam kormányszóvivője is megerősítette, ám részleteket egyelőre nem árult el.

Az AFP francia hírügynökség szerint az emberrablást a remélt váltságdíjért követték el, más hírportálok pedig helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a város más részeiből fegyverropogást lehetett hallani.

Alig több mint egy hét alatt ez a második gyerekrablás Nigéria északi részén, ahol rossz a biztonsági helyzet. A múlt héten a nigériai Niger állam egyik bentlakásos iskolájára támadtak ismeretlen fegyveresek, és több tucat diákot, illetve tanárt hurcoltak el. A nigeri kormányzó szóvivője a héten azt mondta, az ő kiszabadításukról jelenleg is tárgyalnak.

A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások. Ehhez a módszerhez folyamodnak többek között a térségben tevékeny iszlamista terroristák, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben pedig bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

MTI