Fehér és kék borítékok lesznek az őszi összevont választáson

2022. augusztus 22. - 21:28 | Belföld

Az őszi összevont helyi önkormányzati és megyei választáson fehér, illetve kék borítékot is kap a választó. A helyi képviselő-jelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselőjelöltekre és a megyei elnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba. Ezután a borítékot a színének megfelelően a fehér, illetve a kék urnába dobni. Ha a választó nem a megfelelő urnába dobja, a szavazata érvénytelen lesz – figyelmeztetett a belügyminisztérium.

Fehér és kék borítékok lesznek az őszi összevont választáson
Illusztrációs felvétel (TASR)

A helyi önkormányzati képviselőjelöltek listáján annyi jelölt sorszámát lehet bekarikázni, ahány képviselőt az adott szavazókörben választanak. A szám fel lesz tüntetve a szavazólapon is. A polgármesterjelöltek közül csak egyet lehet karikázni. Ezt a két szavazólapot fehér borítékba kell tenni. Pozsonyban és Kassán összesen négy szavazólap lesz az önkormányzati választáson, a főpolgármester-jelöltek és a városi közgyűlésbe pályázó jelöltek listájának bal szélén szürke sáv lesz látható.

A megyeelnökjelöltek listáján egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. A megyei képviselőjelöltek listáján pedig annyi jelölt sorszámát karikázhatja be a választó, ahány képviselőt az adott választókörzetben választanak. A szám fel lesz tüntetve a szavazólapon is. Ezeken a szavazólistákon kék sáv lesz, és ezeket a kék borítékba kell tenni.

Ezt követően a fehér borítékok a fehér urnába, a kéket a kékbe dobja a választó.

TASR