Fehér Ház: Bidennek negatív lett a tesztje, elhagyta a karantént

2022. július 27. - 19:54 | Külföld

Joe Biden amerikai elnöknek negatív lett a koronavírus tesztje kedden este és szerdán reggel is, ezért elhagyhatta az önkéntes karantént - jelentette be a Fehér Ház szerdán az elnök személyi orvosára hivatkozva.

Fehér Ház: Bidennek negatív lett a tesztje, elhagyta a karantént
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Kevin O'Connor nyilatkozata szerint az amerikai elnök továbbra is lázmentes, és már nem szedi az acetaminophen hatóanyagú Tylenol gyógyszert. Csütörtöki pozitív tesztje óta továbbra is csak enyhe tünetei vannak, mint a köhögés, torokfájás és enyhe végtagfájdalmak.

A 79 éves Joe Bidennek a következő 10 napban még maszkot kell viselnie, ha a személyi biztonságáért felelős Secret Service vagy a Fehér Ház munkatársaival találkozik - mondta el az elnök orvosa.

Hozzátette: Bident rendszeresen tesztelni fogják, ha esetleg visszatérne a koronavírus-fertőzése, amely korábban több olyan amerikai betegnél előfordult, akiket - az elnökhöz hasonlóan - Paxlovid gyógyszerrel kezeltek.

Joe Biden szerdán rövid televíziós beszédet mondott a Fehér Ház rózsakertjében, amelyben megerősítette: nagyon jól érzi magát, és örül, hogy visszatérhet a személyes jelenlétű munkavégzéshez.

A beszéd során figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a koronavírus-járvány még mindig jelen van az emberek között, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a halálesetek száma 90 százalékkal csökkent, de a fertőzések száma tartósan emelkedő tendenciát mutat.

A koronavírus legújabb, BA.5 alvariánsának gyors terjedése miatt mindenkinek azt javasolta, hogy ötéves kor felett kérjék az emlékeztető oltás beadását, és lehetőség szerint zárt térben mindig viseljenek maszkot.

(MTI)

Címkék: Joe Biden