Fehér lehet a karácsony a Dunaszerdahelyi járásban!

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzései szerint van esély arra, hogy havazás tegye hangulatosabbá a karácsonyi ünnepeket.

Fehér lehet a karácsony a Dunaszerdahelyi járásban!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

De ne fussunk ennyire előre, vegyük először szemügyre a következő napokat.

December 19-én kemény lehűlés éri el Szlovákiát. A meteorológusok már riasztást is kiadtak Közép-Szlovákia területére, ahol ma éjszaka bizonyos régiókban akár a -20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet. További bizakodásra okot adó tény, hogy az előrejelzések szerint csütörtökön, szombaton és vasárnap is csapadékos időre van kilátás Nyugat-Szlovákia déli részén - így a Csallóközben is.

Hideg lesz, csapadék is lesz, fehér lesz a karácsony - gondolhatnánk, ám egyvalami bezavar a képbe:

a kedd-szerdai jelentős lehűlés után fokozatosan növekszik majd a nappali hőmérséklet, ami az SHMÚ szakemberei szerint csütörtök délutántól szombat éjszakáig már nem is csökken fagypont alá - legalábbis Dunaszerdahely környékén. 

A csütörtöki és szombati csapadék tehát nagy valószínűséggel eső formájában rontja majd a karácsonyi hangulatot.

A reményt viszont nem szabad feladni, mivel szombat estétől újra fagypont körüli hőmérséklet várható, és a műszerek adatai szerint december 24-én, vasárnap délelőtt bizony havazásra lehet számítani!

Üröm az örömben, hogy szentestére +6 fokig is felmelegedhet az idő, így a vasárnap reggeli havazás előbb havas esővé, később pedig esővé változhat, ami a félcentis hóréteg teljes elolvadásához vezethet. 

Persze reménykedni még lehet, hogy a felmelegedés későbbre tolódik, ám karácsonyi hangulat ide vagy oda, a meteorológiai műszerek jelenlegi állása szerint december 28-án már +12 fok lesz a Csallóközben.

(para)