A fehérorosz elnök a hatósági fellépés fokozásával fenyegetőzött

2020. október 30. - 21:27 | Külföld

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken figyelmeztette az országban csaknem három hónapja tartó kormányellenes tüntetések résztvevőit, hogy fokozni fogja a hatósági fellépést.

A fehérorosz elnök a hatósági fellépés fokozásával fenyegetőzött
Fotó: AP

"Kitartunk. Már az elejétől megmondtam, hogy vannak határok. És számos alkalommal átlépték őket"

- mondta az elnök a belügyminisztérium vezetőjével közös találkozón a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Lukasenka hangsúlyozta: a biztonsági erők sokkal erélyesebben fognak fellépni.

"Ha valaki hozzáér egy katonához - és ezt már megmondtam a tábornokoknak - , az a minimum, hogy kezek nélkül távozik. És nyilvánosan kijelentem, hogy mindenki megértse: kész vagyunk cselekedni"

- fenyegetőzött.

Lukasenka szerint a lemondását követelő tiltakozásokat külföldről szervezik. Az elnök csütörtökön utasításokat adott arra, hogy ne ismerjék el többé az országban a külföldön tanuló vagy ott tanulni akaró fehérorosz egyetemistáknak a diplomáit, arra hivatkozva, hogy külföldön "agymosásnak" vetik őket alá.

"Egyesek külföldön akarnak tanulni. A lengyelek, a litvánok és mások is csábítják őket. Nincs probléma. Már holnap odaadjuk nekik a jegyet, hogy távozzanak"

- fogalmazott Lukasenka.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen a hivatalos eredmények szerint Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét.

(MTI)