Fehérorosz tankokat is bevetnek az ukránok

2023. január 23. - 09:32 | Külföld

Marokkó 20 darab T-72B típusú harckocsit adott át Ukrajnának. A történet érdekessége, hogy a járműveket Oroszország legközelebbi szövetségese Fehéroroszország gyártotta.

Fehérorosz tankokat is bevetnek az ukránok

A harckocsikat Csehországban modernizálták, amit végül az észak-afrikai ország Ukrajnának adott át. Marokkó a tankokat még évekkel ezelőtt vásárolta meg Fehéroroszországtól, A The Guardian szerint a járművek már Ukrajnában vannak.

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb témája a háborúval kapcsolatban, hogy az európai országok fel fogják e Ukrajnát felszerelni a legmodernebb harckocsikkal. A britek már jelezték, hogy átadnák az országnak a Challenger 2-es tankjaikat, nemrég pedig a franciák jelentették be ugyanezt. Ők a Leclerc-típusú tankjaikat adnák át a háborúban álló országnak. Ott van még a német kormány, akinek arról kell döntenie, hogy engedélyezik-e Finnországnak, illetve Lengyelországnak, hogy átadják Kijevnek a német gyártású Leopard 2-es harckocsikat. Nemrég Annalena Baerbock német külügyminiszter beszélt arról, hogy Berlin nem kifogásolná, ha Lengyelország átadná a tankokat Ukrajnának.


(The Guardian, para)