Fehérorosz válság - Lukasenka elnyomása nem működik többé Fehéroroszországban

2020. december 3. - 20:28 | Külföld

Nem működnek többé Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök próbálkozásai, hogy erőszakkal elfojtsa az ellenzéket - jelentette ki Alesz Bjaljacki fehérorosz emberi jogi aktivista, a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet vezetője csütörtökön.

Fehérorosz válság - Lukasenka elnyomása nem működik többé Fehéroroszországban
TASR

A Right Livelihood Award Alapítvány alternatív Nobel-díjként ismert kitüntetésének idei jutalmazottja Stockholmban adott interjút a Reuters hírügynökségnek.

"Az elnyomás folytatódik, az embereket bebörtönzik, szakadatlanul zaklatják és korlátozzák jogaikat"

- hangoztatta Bjaljacki.

"A hatóságok által bevetett erőszakos intézkedések nem hozták meg számukra a kívánt hatást. Ezért úgy gondolom a forradalom folytatódik Fehéroroszországban, nem mondható, hogy kifulladt" - tette hozzá az 58 éves veterán emberi jogi aktivista, aki 2011 és 2014 között börtönbe került.

Reményét fejezte ki, hogy az alternatív Nobel-díj elnyerése némi védelmet nyújt majd szervezete számára, mert szerinte "az egyetlen dolog, amire a fehérorosz kormány reagál, az a nemzetközi válasz".

Bjaljacki az első fehérorosz állampolgár, aki megkapja a kitüntetést, amellyel az emberi jogokért, a környezetvédelemért és a békéért tett erőfeszítéseket díjazzák.

Az aktivista az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, amit a vitatott augusztus 9-i választásokat követően a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt kezdeményezésére hoztak létre.

Bjaljacki beszélt arról is, hogy Lukasenka alkotmánymódosításra vonatkozó terve egy halogató taktika része lehet.

"Mindenki úgy tartja, hogy ez csak egy taktikai manőver, amely a közéleti tevékenység lecsillapítására és az emberek megnyugtatására hivatott, valójában azonban mindenki nagyon jól érti, hogy Lukasenka hatalmon akar maradni"

- húzta alá Bjaljacki.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.

MTI