A fehéroroszok akarják "megmenteni" a csernobili atomerőművet

2022. március 11. - 10:23 | Külföld

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette csütörtökön, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról - hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

A fehéroroszok akarják "megmenteni" a csernobili atomerőművet
Fotó: TASR

Lukasenka szavai szerint szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy "haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)".

"Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell" - fogalmazott a fehérorosz elnök.

A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában megbeszélést folytat Putyin elnökkel is.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját.

Olekszandr Vilkul, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról adott hírt, hogy csütörtökön két rakétatalálat érte a megyében lévő lozuvatkai repülőteret. Közlése szerint a támadásban senki sem sérült meg.

A 10. számú ukrán hegyi rohamdandár a Facebookon közölte, hogy lelőttek egy Szu-25-ös orosz harci repülőgépet. A szűkszavú közleményből nem derült ki, hogy hol lőtték le a gépet. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebookon, hogy az ukrán erők megsemmisítették az orosz erők egyik, Osza típusú légvédelmi rakétarendszerét. A roncsról a tisztségviselő fotókat is közzétett.

Az országos rendőrség közölte, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Izjum városát légitámadás érte csütörtökön, miközben menekítették ki az ott lakókat. A támadásban senki sem sérült meg. A rendőrség a korábbi közleményét pontosítva, hozzátette, hogy eddig negyven autóbusznyi embert tudtak kivinni a településről.


(MTI)