Fehéroroszország exportjának nagy része megszűnt a Nyugat felé

2022. május 16. - 08:48 | Külföld

Fehéroroszország Európai Unióba és Észak-Amerikába irányuló szinte teljes exportját blokkolják a nyugati szankciók - közölte vasárnap Raman Halovcsenka fehérorosz kormányfő az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Fehéroroszország exportjának nagy része megszűnt a Nyugat felé
Aljakszandr Lukasenka (Fotó: AP/TASR)

Az interjúból részleteket a Belarusz-1 helyi hírtelevízió ismertetett.

"A szankciók gyakorlatilag elzárták Fehéroroszország teljes exportját az uniós tagállamokba és az észak-amerikai országokba. Ez hozzávetőleg évente 16-18 milliárd dollárt jelent" - ismertette Halovcsenka.

A fehérorosz miniszterelnök szerint hazájában "nem egyszerű nyomásgyakorlási eszközként, hanem a hibrid agresszió eszközeként" értékelik a büntetőintézkedéseket. "Feltehetőleg ez az utolsó lépcső, amely megelőzi a hagyományos fegyveres agressziót" - tette hozzá. "A hagyományos értelemben vett szankciókhoz képest ezek célja térdre kényszeríteni az országot, elfojtva gazdaságát és erővel kényszeríteni követelések, vagy egyéb feltételek teljesítésére" - húzta alá Halovcsenka.

Oroszország február végén Ukrajna ellen indított háborúja miatt a nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen. Ezek egy része a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországra is kiterjed.

(MTI)