Fehéroroszország fegyverzetet akar vásárolni Oroszországtól

2022. február 22. - 18:01 | Külföld

Fehéroroszország katonai helikoptereket, vadászgépeket és légvédelmi rakétarendszereket kíván vásárolni a következő években Oroszországtól - közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden a BelTA fehérorosz állami hírügynökség szerint.

Fehéroroszország fegyverzetet akar vásárolni Oroszországtól
Aljakszandr Lukasenka (TASR)

Lukasenka a jelentés szerint fokozni akarja katonai együttműködését Oroszországgal, hogy javítsa országa védelmi képességeit az európai feszültség közepette, miután Moszkva hétfőn elismerte a két, kelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségét.

A haza védője és a fegyveres erők napján mondott beszédében Lukasenka emlékeztetett arra, hogy az elmúlt félévben két nagyszabású közös hadműveletet is tartottak Oroszországgal, és ha kell, újabbak is lesznek, "bárhogy is vélekedjenek erről a határ túloldalán".

A fehérorosz vezető kedden felszólította az ukrán vezetést, hogy fordítson hátat a "tengerentúli gazdáknak", akik "nem hoznak szerencsét" az ukrán népnek.

"Mihelyt kényelmetlenné válnak a számukra, a történelem szemétdombjára vetik önöket" - jelentette ki Lukasenka.

A fehérorosz külügyminisztérium kedden bejelentette: Minszk támogatja a kelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" függetlenségének orosz elismerését.

"Oroszország ezen lépésének nem csupán politikai, de mélységes humán vonatkozásai is vannak, tekintettel az érintett területeken élő orosz polgárokra és a közel nyolc év óta elszenvedett nélkülözéseikre" - áll a közleményben.

A politikailag és gazdaságilag Moszkvától függő Lukasenka nemrégiben elismerte a dél-ukrajnai Krím-félsziget 2014-ben végrehajtott orosz bekebelezését is.

MTI