Fejek fognak hullani a Smernél, de nem azoké, akikét várnák

A kormányfő a hétvégén több helyen is nyilatkozott végre a megyei választásokról. Először egy sajtótájékoztatón, majd rádióban, végül a TA3-on is.

Fejek fognak hullani a Smernél, de nem azoké, akikét várnák
Robert Fico (Fotó: SITA)

Denník N írta, hogy az ő grafikonjaikat felhasználva prezentálták, hogy mennyi képviselőjük lett országszerte az egyes megyékben. Sikerként könyvelik el a választásokat, és

Fico szerint nincs okuk választási kudarcról beszélni, mert nekik lett a legtöbb képviselőjük. Aránylag, azt viszont már elmulasztotta közölni, hogy eddigi képviselőik harmadát elveszítették, és hogy a koalíció kevesebb szavazatot kapott összességében, mint az ellenzéki pártok.

Fico magyarázkodott egyet amiatt is, hogy nem vett részt a párt vezetésének ülésén múlt kedden, szerdán pedig csak egy oldalsó bejáraton surrant be a kormány tanácskozására. Állítása szerint azért csak négy nappal a választások után tartott sajtótájékoztatót, mert szerette volna felfogni az azt övező légkört.

A miniszterelnök leszögezte, hogy pártja minden alelnökében megbízik. Peter Pellegrini és Marek Maďarič is ugyanakkor korábban a párt több szintjént történő változás szükségességéről beszélt. A SITA hírügynökség pedig azt is közölte, hogy a Smer öt alelnöke azt szeretnék, ha Robert Kaliňákot és Ján Richtert is leváltanák. Ezt végül mindegyik alelnök cáfolta, kivéve Maďaričot, aki semlegesen nyilatkozott róla.

A változás a párt megyei szervezeteinél következhet be. A Denník N szerint például

távozhat a párt nagyszombati megyei szervezetének éléről Renát Zmajkovičová, akit a Smer korábban már a parlamenti választási listájára sem tett fel, talán a pöstyéni CT-botrány miatt.

Visszahívhatják emellett az eperjesi megyei elnököt, Stanislav Kubáneket is, a párt ugyanis ott is meglehetősen gyengén teljesített a választásokon, és elveszítette a megyét, amelyet azóta irányít az emberük, hogy létezik ez a megyerendszer.

Fico veszélyesnek nevezte a sok független képviselőt, akik most bejutottak a megyei parlamentekbe, mivel szerinte ismeretlen az ő hátterük, és hogy ki finanszírozhatja őket. Még veszélyesebbnek tartja viszont a médiát. "Ennél sokkal veszélyesebb trend viszont, hogy több szerkesztőség politikai pártok választási központjává vált. Két-három éven belül itt maffiózók, félőrültek, őrültek és drogosok kormányozhatnak, csak tessék, de ezért a médiának is viselnie kell a felelősséget" - szögezte le.

Még egyszer megemlítette a médiát.

"Tudják, itt nem repítik a levegőbe az újságírókat, mint azt tették nemrég Máltán. Tizedik éve vagyok miniszterelnök, és még egyszer sem volt szükséges fellépni a demokrácia vagy a szabadság ellen."

(Denník N)