"Fekete nyárnak" nevezte az ausztrál miniszterelnök az elmúlt hónapokat

2020. február 4. - 10:07 | Külföld

"Fekete nyárnak" nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben kedden a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát.

"Fekete nyárnak" nevezte az ausztrál miniszterelnök az elmúlt hónapokat
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az országban szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról vagy a pusztítás helyszínéről, így született a Fekete Csütörtök vagy a Fekete Szombat név is, de ez az első eset, hogy a katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

Felszólalásában a miniszterelnök hozzáfűzte, hogy noha a tűzvész még nem ért véget, és több terület még mindig életveszélyes,

"a mostani katasztrófák megmutatták, hogy Ausztráliát nem lehet legyőzni".

Eközben azonban a törvényhozás épülete körül tüntetők százai gyűltek össze és tiltakoztak a kormány klímapolitikája miatt, valamint azt is felrótták a miniszterelnöknek, hogy decemberben, a tűzvész közepén elutazott a családjával Hawaiira nyaralni.

Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el. A múlt héten szükségállapotot hirdettek ki az Ausztrália fővárosi területen is a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

(MTI)

Címkék: bozóttűz