Fekete péntek: Akár 80 százalékos árleszállításokra is lecsaphatnak az akcióvadászok

2016. november 24. - 19:10 | Belföld

A Halloween és a Valentin-nap után itt egy újabb amerikai szokás, ami egyre divatosabb Európában is. Amerikában Black Friday, idehaza fekete péntek.

Fekete péntek: Akár 80 százalékos árleszállításokra is lecsaphatnak az akcióvadászok
Fotó: The Telegraph

A Black Friday az Egyesült-Államokban a hálaadást követő péntek elnevezése, amely hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Mivel a hálaadást az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén ünneplik, így a fekete péntek automatikusan november 23-29. közé esik.

Magyarországon és Szlovákiában csupán az utóbbi években vált népszerűvé a november végi vásárlóőrület, idén pedig már egyre több ruházati, elektronikai és egyéb üzletlánc kapcsolódott be az őrületbe, élen az internetes áruházakkal.

Amerikában a vásárlási láz gyakran odáig fajul, hogy az emberek szabadnapot veszneki ki november utolsó péntekén, a boltokban pedig az sem ritka, hogy az akcióvadászat verekedésbe torkoll az utolsó darabokért. Tavaly például olyanra is akadt példa, hogy már nyitás előtt ütötték egymást az emberek egy amerikai plázában. Agresszióért azonban nem kell messzire mennünk – egy éve ilyenkor egy magyarországi Tescóban is elszabadult a pokol.

Az üzletek a tavalyihoz hasonlóan idén is jókora árleszállítással csalogatják az emberet fekete péntek alkalmából Szlovákiában. Az ügyes akcióvadászok akár 80 százalékos árleszállítást is elcsíphetnek, ha időben bevetésre indulnak. Idehaza az elektronikai szaküzleteken kívül egyes ruhaboltok és a nagyobb internetes áruházak is beszállnak a vásárlási őrületbe.


-para-