Fél életére börtönbe kerül a két fiatal, aki brutálisan meggyilkolt egy kőművest, csak hogy megtudja, milyen ölni

2021. október 16. - 09:20 | Belföld

Rudolf Dorčík 24, Milan Jesenský 20 évet kapott. Lényegében annyi időt tölthetnek börtönben, mint amennyit eddig éltek, az egyikük ugyanis 22, a másik 20 éves.

Fél életére börtönbe kerül a két fiatal, aki brutálisan meggyilkolt egy kőművest, csak hogy megtudja, milyen ölni
Rudolf Dorčík és Milan Jesenský

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a két turócszentmártoni elítélt februárban ki akarta próbálni, milyen embert ölni. Emiatt kapcsolatba léptek a leendő áldozatukkal, egy alkalmi kőművessel, 47 éves Jozef Pliccel, akit kicsaltak azzal a céllal, hogy együtt piáljanak.

A polgári védelem egy elhagyatott épületéhez mentek, ahol rövid ideig beszélgettek, majd az egyikük közölte vele, hogy ez élete utolsó napja, meg fog halni.

Ezután rátámadtak, ütni-verni kezdték, rugdalták az egész testén. Egy fahasábbal is ütötték, ahol csak érték. Miután áldozatuk már mozdulatlanul feküdt, az egyikük felvett egy üvegszilánkot azzal, hogy biztosra akar menni. Ezt aztán belevájta az áldozat nyakába, majd átadta társának, aki pedig az akkori rendőrségi beszámoló szerint azt mondta, látni akarja az agyát. Az áldozat fejét több helyen is megvágta, megszúrta. Az áldozat a rengeteg sérülése miatt végül valóban meghalt, az arcát szinte teljesen szétroncsolták.

A brutális bűntény után a korábban már testi sértésért és garázdaságért is elítélt Dorčík a tanúvallomások szerint több barátjának is megmutatta a holttestet. Dicsekedett vele, de egyúttal meg is fenyegette őket, nehogy másnak is árulkodjanak. Ez végeredményben nyilván megtörtént, mivel a rendőrség hamar azonosította az elkövetőket, ők pedig beismerték, amit tettek.

A Specializált Büntető Bíróság most első fokon 24, illetve 20 évre ítélte őket, emellett mindkettejüket 10 300 eur kifizetésére kötelezte az elhunyt áldozat szülei, illetve lánya számára.

Az ítélet ugyanakkor nem jogerős. Daniel Lipšic ügyész ugyanis elégedetlen a kiszabott büntetés mértékével, ő szerette volna, ha Dorčík életfogytiglant, Jesenský pedig 25 évet kap.

A bírósági szenátus elnöke, Miroslav Mazúch úgy látta, Dorčík javulására van esély alacsonyabb büntetéssel is. Eközben támaszkodott egy szakértői jelentésre is, mely szerint nem zárható ki az elkövető megjavulása. A bíró ugyancsak figyelembe vette, hogy mindkét elkövető nagyon fiatal, emellett beismerték és sajnálták tettüket.

(SITA/Čas.sk)