Fél év alatt csaknem megkétszereződött azoknak a szlovák állampolgároknak a száma, akik beoltatnák magukat a koronavírus ellen

2021. április 27. - 12:27 | Belföld

Pár hónapon belül tízből hét felnőtt szlovák állampolgár lehet beoltva a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével. A Globsec Vaccination Trends legfrissebb felmérése szerint Szlovákia felnőtt lakosságának a 61 százaléka tervezi beoltatni magát.

Fél év alatt csaknem megkétszereződött azoknak a szlovák állampolgároknak a száma, akik beoltatnák magukat a koronavírus ellen
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A 2020. októberi felmérési adatokhoz képest azt jelenti, hogy csaknem megkétszereződött azoknak a szlovák állampolgároknak a száma, akik beoltatnák magukat a koronavírus-fertőzés ellen. Tavaly ősszel ez az arány mindössze 36 százalékos volt.

„Az oltási hajlandóság Szlovákiában az egyik legmagasabb a régióban. Ez minden bizonnyal az állam oltási kampánya által, valamint a jelentős szaktekintélyeknek köszönhetően is nőtt, akik rendszeresen nyilatkoznak a témáról a médiában, amely teret ad nekik” – nyilatkozta a Globsec elemzője és a felmérés társszerzője, Dominika Hajdu.

A közvélemény-kutatásból – amelyet idén márciusban készítettek – kiderül az is, hogy ellenkezőleg, a lakosság megközelítőleg 30 százaléka nem tervezi beoltatni magát, illetve nem tudja, hogy megkaphatja-e a vakcinát. 10 százalék azt felelte, hogy már megkapta a vakcinát.

Ami az egyes vakcinákat illeti a legnépszerűbbek azok, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, illetve nyugatról érkeznek.

Azok közül, akik beoltatnák magukat, 25 százalék a Szputnyik V orosz vakcinára szavaz, ami a teljes lakosság megközelítőleg 15 százaléka. „Közel 69 százalék a nyugati vagy az EMA által jóváhagyott vakcinákat választaná” – pontosította az adatokat Katarína Klingová, a kutatás társszerzője.

Az EMA által nem regisztrált Szputnyik V iránt Szlovákiában a legnagyobb az érdeklődés a vizsgált országok közül. Csehországban azok közül, akik beoltatnák magukat, 5 százalékuk választaná az orosz oltóanyagot.

„A Szputnyik V-vel való oltási hajlandóság Szlovákiában valószínűleg a vakcina körül kialakult heves viták hatására emelkedett. Más országokban nem voltak ilyen éles nézeteltérések, és a vakcina ismerete is meglehetősen alacsony” – mondta Miroslawa Sawiris társszerző, majd hozzátette, Bulgáriában is meglepően alacsony az érdeklődés a Szputnyik V iránt.

A szakértők szerint az oltási hajlandóságot jelentősen befolyásolja Szlovákiában az életkor és az iskolai végzettség is. A felmérés kimutatta, hogy a főiskolai végzettséggel rendelkező szlovák állampolgárok oltási hajlandósága 12 százalékkal magasabb.

„Amennyiben ki akarjuk alakítani a közösségi immunitást, egy masszív információs kampányra van szükség, amely elér minden szociodemográfiai csoporthoz, beleértve a marginalizált csoportokat is” – hangsúlyozta Klingová.

Összességében véve nagyobb az oltási hajlandóság a nyugdíjasok körében. A 18-24 év közötti korosztály 54 százaléka oltatná be magát, ami 22 százalékponttal kevesebb, mint a nyugdíjasoknál.

A felmérést 2021 márciusában készítették ezer válaszadó bevonásával tíz közép- és kelet-európai országban: Szlovákián kívül Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, Ausztriában, Litvániában, Lettországban és Észtországban.

Szlovákia 61 százalékkal a második helyen áll az oltási hajlandóság tekintetében. A listát Ausztria vezeti 71 százalékkal, a harmadik pedig Csehország 57 százalékkal. A felmérés szerint Magyarországon 55 százalékos az oltási hajlandóság, a megkérdezettek 17 százaléka ugyanakkor azt felelte, hogy már megkapta az oltást. A lista alján Románia és Bulgária áll, ahol a felnőtt lakosság mindössze egyharmada oltatná be magát.


Kékkek azok aránya, akik határozottan vagy inkább hajlandóak beoltatni magukat. Pirossal azok aránya, akik határozottan vagy inkább nem, szürkével pedig azoké, akik már megkapták a vakcinát (Forrás: globsec.org)


(TASR/DenníkN/para)