A fél évszázad legnagyobb változásai jönnek az építőiparban – a parlament jóváhagyta az építési törvényt

2022. április 27. - 13:50 | Belföld

A parlament szerdai ülésén elfogadta az építési törvényt, azaz az építési és a területrendezési törvényjavaslatot. Az előbbi 89, az utóbbi eggyel több szavazatot kapott.

A fél évszázad legnagyobb változásai jönnek az építőiparban – a parlament jóváhagyta az építési törvényt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az 1970-es évek óta ezek az első jelentősebb változások ebben az irányban. A képviselők által ma elfogadott módosítások legnagyobb hozadéka az építési folyamat hatékonyabbá tétele, a digitalizáció, valamint az önkormányzati hatáskörök átadása az államnak.

A Hospodárske noviny összegyűjtötte az építőiparban várható legfontosabb változásokat.

1. Az engedélyeztetési folyamat központosítása

A módosítás egyik vitatott része az építési engedélyek kiadására vonatkozó hatáskörök átadása volt. Ez jelenleg az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, a jövőben azonban egy erre a célra létrehozott központi államigazgatási szerv veszi majd át. A tervek szerint összesen nyolc regionális irodát nyitnak majd.

2. Vége a „fekete építkezéseknek”

A jogszabály-módosítás legnagyobb hozadéka az úgynevezett „fekete építkezések“ ellehetetlenítése. Štefan Holý miniszterelnök-helyettes elmondta, megszűnik a kiegészítő engedélyek lehetősége, ez pedig alapvető tényező lesz abban, hogy ne épüljenek „feketén“ az épületek. Holý hozzátette, a lebontás reális veszélye fenyeget majd, és az ilyen ingatlant a hálózatokra sem lehet majd rácsatlakozni.

3. Változásra számíthatnak a vállalkozók is

A magasabb veszélyességi fokozatba tartozó építményeket az új szerint már csak speciális engedéllyel rendelkező cégek építhetik majd meg. Az elkülönített építmények közé tartoznak majd például az autópályák, vasutak és erőművek, valamint az olyan épületek, amelyek egyszerre több mint 250 személy befogadására alkalmasak, például a stadionok vagy a nagy ipari csarnokok.

4. Egyszerűsítés és digitalizáció

Alapvető változás továbbá a területi eljárás (územné konanie) eltörlése, amelyet Holý szerint 1976-ban csak ideiglenes jogintézményként javasoltak. Változás lesz továbbá, hogy a mostani két-három, környezeti hatásvizsgálat tárgyát képező építési eljárásból csak egyet kell majd lefolytatni, amelynek keretében az érintett hatóságok és az eljárás résztvevői nyilatkoznak.

Egy másik vitatott újítás a digitalizáció lesz, amely a területi adatok fokozatos digitalizálásán fog alapulni.

A változások várhatóan 2024 áprilisában lépnek életbe.


(HNonline.sk)