Fél évtizede egy szenci kertben hever Horthy különvonatának egy vagonja

2020. szeptember 13. - 20:16 | Kultúra

Fél évtizede hever egy a Turán nevű szerelvény szalonkocsija egy szenci illető kertjében. A tulajdonos idáig nem is sejtette, hogy milyen értékes, történelmileg fontos szerelvény pihen a telkén. Tudni illik, Horthy Miklós annak idején Kenderesre rendszeresen a Turánon utazott. Ezzel a vonattal szállították továbbá haza fia, Horthy István holttestét. De ezzel a vonattal utazott Horthy Ausztriába is, hogy találkozzon Hitlerrel.

Fél évtizede egy szenci kertben hever Horthy különvonatának egy vagonja
Wikipédia

A vagont még az előző tulajdonos hagyta hátra, aki 1970-ben vásárolta meg a csehszlovák vasúttól. A Turán, melyet vagononként szétszerelve használtak, korábban a Csehszlovák Államvasutak szolgálatában állt. A csehszlovákokhoz azután került, hogy 1944 őszén, Budapest ostroma előtt a szerelvényre felpakolták a budai vár berendezésének egy részét, hogy nyugatra menekítsék azt. A vonat Csehországig jutott, a vonatról sokáig semmit sem tudtak. Történészek és vonatrajongók kutatásának eredményeképp kiderült, hogy 1945-ben a Csehszlovák Államvasutak lefoglalta azt.

A vagon rossz, ámde javítható állapotban van. Egy étkezővel, nyolcszemélyes faragott asztallal, konyhával és három hálószobával felszerelt szalonkocsiról van szó. Tulajdonosa nem tart rá igényt, ezért felkereste a Szlovák Vasúttörténeti Múzeumot.

„A Szlovák Vasúttörténeti Múzeum egy felvidéki magyar vonatrajongó, Darázs László közvetítésével felajánlotta a Magyar Vasúttörténeti Parknak, akik vállalták a kocsi elszállítását és felújítását. A költségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma állja” – írja a 24.hu.

(24.hu)