Fel kell készülniük a mezőgazdászoknak a klímaváltozásra

2019. július 9. - 17:01 | Belföld

A tavalyihoz képest valamivel nagyobb lesz az idei átlagos terméshozam Szlovákiában. Ezt kedden közölte Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter a galgóci (Hlohovec) mezőgazdasági szövetkezet aratása során.

Fel kell készülniük a mezőgazdászoknak a klímaváltozásra
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„A két legnagyobb szlovákiai alföldön, a Nyugat-szlovákiai- és a Kelet-szlovákiai-alföldön már megkezdődött az aratás” – közölte Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke. Hozzátette: a hűvös május okozta terméshozam-növekedésről szóló optimista becsléseket a száraz júniusi hónap állította meg. Szerinte most még nehéz felmérni a terméshozam nagyságát. „Szlovákiában körülbelül 1,7 millió tonna búzát termesztünk. Ebből 600 000 tonnát használunk fel, a maradék mennyiséget külföldön értékesítjük. Ami ezt az árucikket illeti, nagyon önellátóak vagyunk” – közölte Macho. Megállapította: a búza árának csak minimális hatása van az ebből gyártott élelmiszerek árára.

Azt, hogy a tavaszi optimista becslések nem válnak valóra, Oliver Šiatkovský, a nagyszombati Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke is megerősítette. Elmondta: a termés mennyiségét és minőségét az áprilisi szárazság, illetve az esős május után következő júniusi szárazság és forróság is nagyban befolyásolta.

Matečná miniszter asszony hozzátette: a szlovákiai mezőgazdászoknak fel kell készülniük a klímaváltozásra. Szerinte a földeken jobban kellene gazdálkodni a vízzel, és a kisebb földdarabokat kellene előnyben részesíteni a nagy táblákkal szemben, amelyek nem tudják olyan jól megtartani a vizet. További problémát jelent szerinte, hogy a haszonállattartás háttérbe szorulása miatt a talaj túl kevés szerves anyagot tartalmaz. „A szerves anyagok megkötik a vizet a talajban, amivel a mezőgazdászoknak foglalkoznia kellene a jövőben” – állapította meg. Szerinte nem szabad megfeledkezni a termőföldek alacsony kalciumtartalmáról sem. Mindezek a körülmények befolyásolják, hogy mekkora lesz a terméshozam.

TASR