A fél ország be van oltva – mi az oka, hogy mégis ilyen erős a harmadik hullám Szlovákiában?

2021. november 29. - 07:00 | Belföld

A koronavírus harmadik hulláma nem várt rekordokat hozott Szlovákiában, és súlyosabb, mint a második, amely során rengetegen átestek a covidon, ráadásul közben és utána már elkezdtünk tömegesen oltani.

A fél ország be van oltva – mi az oka, hogy mégis ilyen erős a harmadik hullám Szlovákiában?
Fotó: TASR

A második hullám napi esetszámának csúcsértékét tavaly december 30-ra datáljuk, amikor egy nap alatt 6315 fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel. Nos, mint már korábban is megírtuk, a novemberi hónap nagy részében már ennél magasabbak voltak a napi esetszámok, gyakran a tízezret is meghaladták. Peter Visolajský orvos szerint ugyanakkor nem ez az adat a legfontosabb, mivel a beoltottak is megfertőződhetnek, viszont a betegség lefolyása az esetükben általában jóval enyhébb.

A Markíza szakembereket kérdezett, hogy miért van ez. Alena Koščálová infektológus szerint előszöris a delta jóval fertőzőbb, mint volt a második hullámot meghatározó alfa, vagyis a brit variáns. Mindemellett viszont hiába van már beoltva országosan mintegy 2,5 millió ember, sokaknál a második oltáshoz képest már túl hosszú idő telt el, ráadásul távolról sem közelítjük az ideális átoltottsági szintet, ami 80%.

A kórházakban ma valamivel több mint 3200 koronavírusos pácienst kezelnek, míg a második hullám csúcsán ez a szám a 3800-at is meghaladta. Ma viszont már humanitárius katasztrófáról beszélnek, időközben ugyanis a szlovák egészségügyet többen elhagyták, sokan pedig teljesítőképességük határán mozognak. Az egészségügyi minisztérium utolsó tartalékait mozgósítja. A legnagyobb probléma ezen a téren Visolajský szerint az, hogy rengeteg a beoltatlan idős, és ha megfertőződnek, ők sokkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, ha pedig csupán a 20-25%-kal esik ez meg, akkor már ez az arány blokkolni tudja a szlovák kórházakat.

A szakemberek szerint egy további faktor, ami meghatározza a jelenlegi hullámot, hogy az emberek már belefáradtak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekbe, és nem tartják be azokat. Csütörtök óta lockdown van érvényben, de az ehhez való hozzáállás teljesen más, mint a járvány elején.

Egy héten belül a kormány kiértékeli az intézkedések hatását, de már most gyakran beszélnek arról, hogy minden valószínűség szerint meg kell hosszabbítani a lockdownt.

(TVnoviny.sk)