Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Felállítják Mária Terézia bronz lovas szobrát Pozsonyban

A Pozsonyi Városszépítő Egylet (BOS) szerdán, délután 15 órakor ideiglenesen elhelyezi Pozsony központjában, a Hviezdoslav téren, a Carlton hotel előtt Mária Terézia bronz lovas szobrát, a Fadrusz János által készített legendás márvány szoborcsoport kicsinyített mását.

A szobor csütörtökön délután 18 óráig marad a helyén. Az akció apropója, hogy a pozsonyi városi testület csütörtökön dönt a szobor elhelyezésére vonatkozó kérvényről, melyet a műemlékbizottság már jóváhagyott.

Maroš Mačuha, a BOS ügyvezető igazgatója a TASR hírügynökségnek elmondta: szeretnék, ha a műemlék emlékeztetné a pozsonyiakat és az ide látogatókat Mária Terézia osztrák-magyar uralkodóra és a pozsonyi királykoronázások időszakára.

A szoborcsoport mintája Fadrusz János alkotása, amely 1897-től az egykori Koronázási domb téren, a mai Štúr téren állt. Témája a „Vitam et sanguinem” jelenet volt, mely során az 1741-es pozsonyi országgyűlésen a magyar nemesség hűséget fogadott a fiatal királynőnek és azt, hogy segítséget nyújt trónja megvédéséhez. 1921-ben a csehszlovák legionáriusok politikai okokból megsemmisítették a szobrot. A bronz másolatot Martina Zimanová készítette a fennmaradt fényképek, tanulmányok és töredékek alapján.

A városszépítő egylet eredetileg a Vajanský rakparton tervezte a szobor felállítását, de a főváros műemlékbizottsága nem ajánlotta ezt a helyszínt, ezért esett a választás a Hviezdoslav térre. Mačuha elmondása szerint ennek a helyszínnek az is az előnye, hogy a hotel tulajdonosa segítséget ígért a szobor karbantartása terén. A hotel előtti terület azonban városi tulajdon, a hotel csak bérli, ezért van szükség a városi képviselők jóváhagyására.


TASR/para