Felállt az egyházgellei önkormányzat élen az új polgármesterrel, Iván Lajossal

2018. december 11. - 09:44 | Régió

Hétfőn este tartotta alakuló ülését az újonnan megválasztott egyházgellei önkormányzat.

Felállt az egyházgellei önkormányzat élen az új polgármesterrel, Iván Lajossal
Fotók: Paraméter

A helyi választási bizottság elnöke, Trencsík Anikó ismertette a novemberi helyhatósági választások eredményeit, majd a község új polgármestere és a képviselők letették az esküt.

Az MKP által indított Vajas Imre két megbízatási időszakon keresztül volt Egyházgelle polgármestere, idén két független jelölt indult vele szemben a dunaszerdahelyi járásbeli községben, az egyik pedig le is győzte. Iván Lajos a leadott érvényes 1169 szavazatnak valamivel több mint a felét szerezte meg. 666-an voksoltak rá (56,97%), Vajas Imrére 415-en, Cséfalvay Jánosra pedig 88-an. Az 1723 választásra jogosult polgár 68,42%-a vett részt a választásokon.

A következő négy esztendőben az egyházgellei képviselő-testületben öt független, három MKP-s és egy hidas képviselő foglalhat helyet: Usačov Péter, Viola József, Špaček György, Farkas László, Menyhart Blanka, Láng László, Bohony Irén, Gencs Kinga, Ravasz Béla.

A jelenlegi testületből Süli Béla nem indult, Pecsuk Péter (MKP) és Cséfalvay János (független) kiesett. Hárman újak: Špaček György, Farkas László és Gencs Kinga.

A község alpolgármesterének Láng Lászlót kérte fel a polgármester.

Az új polgármester, Iván Lajos ünnepi beszédében hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy a többség döntése az ő személyére esett: „Polgármesterként tervekkel tele állok itt önök előtt. Köszönöm minden gellei lakosnak, aki élt alkotmányos jogával, és elment szavazni. Természetesen külön köszönöm a rám leadott szavazatokat. Polgármesterré választásomat nem személyes sikeremnek tartom, hanem sokkal inkább egy fontos mérföldkőnek életemben és községünk életében is. Egy új esélynek arra, hogy további sikeres évek következzenek Gelle község fejlődésében.”

Iván Lajos köszönetet mondott Vajas Imre eddigi polgármesternek, az előző négy év képviselő-testületének és a hivatal dolgozóinak eddigi munkájáért, valamint azoknak az önkéntes lakosoknak, akik közösen elvégzett munkájukkal hozzájárultak a község fejlődéséhez. A faluvezető megköszönte továbbá Egyházgelle első polgármesterének, Ravasz Bélának a sok mindent megalapozó 20 éves munkáját, amelyre a jövőben is építeni tudnak. A megválasztott képviselőket arra kérte, mindig tartsák szem előtt, hogy a község vezetésére a gellei polgároktól kaptak felhatalmazást.

Az alakuló ülésen a képviselők szavaztak a szakmai bizottságok tagjairól, valamint a polgármester és az alpolgármester fizetéséről és a képviselő-testületi tagok juttatásáról. Utóbbiról egyelőre nem született döntés, a polgármester által javasolt összegre ugyanis senki nem szavazott, az összes képviselő tartózkodott, így erre a pontra még visszatérnek.


(fl)