Felavatták a leendő hodosi iskola alapkövét

A rossz időjárás miatt a leendő hodosi alapiskola alapkövét szimbolikusan a község kultúrházában avatták fel a névadó, Kmeť Mihály emléktáblájával együtt. A rendezvényen részt vettek a névadó családjának tagjai is.

Felavatták a leendő hodosi iskola alapkövét
Az emléktábla leleplezése (A szerző felvételei - további képekért kattints!)

Közel nyolc évvel ezelőtt, amikor Balódi László lett a község polgármestere, több tervvel vágott neki a munkának. „Amikor megkaptam a bizalmat a hodosi választópolgároktól, akkor nagyon sok álmom volt. Voltak kisebbek és nagyobbak, egyszerűbbek és összetettebbek is, de egy közülük, saját falunk alapiskoláját felépíteni, ez tűnt a legnehezebbnek” – mondta ünnepi beszédében a faluvezető, aki hangsúlyozta, talán ezért is tartott idáig a kivitelezés. „Ám most már ott tartunk, hogy május 3-án elkezdjük az építést és reméljük, hogy gyerkőceink szeptember 3-án át tudnak lépni az új iskola küszöbén, ahol otthonosan fogják érezni magukat. Mégiscsak egy egyszerű, takaros kis épület lesz ez, de a miénk lesz, és az a fontos, hogy a jövő generációja itt nőhet majd fel” – emelte ki Balódi.


Kmeť Mihály

Az iskola névadója a helyi példakép

A hamarosan épülő tanintézmény nevét a község egyik nagyra becsült polgáráról, az immár 12 éve elhunyt Kmeť Mihályról nevezik el, mely ötlet a helyi tanítók és a polgármester fejéből pattant ki. Balódi László már több esetben is hangsúlyozta, nincs szükségük olyan példaképekre, akiknek semmi közük a faluhoz, „…hiszen vannak Hodosnak saját hétköznapi hősei, példaképei, nevezzük el róluk az intézményeinket, az utcáinkat, a tereinket” – húzta alá.


Az emléktábla előtt Kmeť Mihály özvegye, Etelka néni és fiai, Jozef és Vladislav

Többen, akik ismerték a névadót, Kmeť Mihályt, szép emlékekkel és tisztelettel gondolnak rá vissza. „Emlékszem, hogy egy vasárnap este állítottam be hozzájuk, amikor a fiam iskolai elhelyezéséről volt szó, hogy Misi bácsi járási titkárként segítsen nekem az ügyben. Kedvesen fogadott és segített is. Persze nem csak nekünk, de mindenkinek, aki segítségért fordult hozzá” – meséli Angyal Irén. Hozzá csatlakozik Varga Margit is, akinek szintén a lánya iskolai elhelyezésében segédkezett Kmeť Mihály. Mint mondja, sokan és sokat köszönhetnek neki a faluban, mert annak ellenére, hogy nem hodosi születésű volt, sokkal többet tett ezért a községért, mint sokan mások. Állítja, a Kmeť házaspár előtt mindenképpen kalapot kéne emelnie minden hodosinak.

Az alapkő avatásán ünnepi beszédet mondott Horváth Magda, a községi hivatal egykori dolgozója, akit szintén Kmeť Mihály indított el a pályáján. „Az iskola befejezése után segített elhelyezkedni. És mivel jómagam a helyi községi hivatalban dolgoztam, ő a felettesem volt. Ő segített át a kezdeti nehézségeken és végig, hogy úgy mondjam, a mentorom maradt. Ilyen volt ő. Egy helyi példakép, aki megérdemli, hogy így állítsunk neki emléket” – mondta.


Számos érdeklődő volt a rendezvényen

Meghatódva

Kmeť Mihály és családja a lakosságcsere alatt 1948-ban került a faluba. Ekkor mindössze 20 éves volt és a helyi alapiskolában kezdett tanítani. Később besorozták, majd amikor hazatért a katonaságból, még pár évet tanított, majd járási tanfelügyelő lett Dunaszerdahelyen. 1968-ban a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal titkárává nevezték ki, s ezt a tisztséget 1992-ig töltötte be. Funkciójából kifolyólag nagyon sok embernek segített, ahogy csak tudott. „Meg voltam hatódva, amikor a polgármester közölte a döntést, hogy édesapámról szeretnék elnevezni az iskolát. Az biztos, hogy sokat tett Hodosért és a hodosiakért” – mondja idősebbik fia, Vladislav. Másik fia, Jozef is hozzáteszi, nagy megtiszteltetés ez az egész család számára, hiszen nem minden nap fordul elő az emberrel, hogy édesapjáról kapja a nevét egy iskola. „Az óvodát is ő építtette, segédkezett a vadászház építésénél, a sportegyesület alapításánál, még járási sportelnök is volt. Talán nincs olyan ház, ahol valakinek ne segített volna. Volt olyan, hogy éjjel jöttek hozzá, mindig nyitva állt az ajtó. Ha nem volt otthon, megvárták, mindegy volt, meddig kellett várni rá. Ha kérvényt kellett intézni, felvételit iskolába, bármit, akkor segített” – meséli özvegye, Etelka néni.


Kmeť Etelka néni

Mindezek mellett, hogy sokat dolgozott és a falusiak, az ismerősök, barátok ügyeit is segítette, maradt ideje a családjára is. Hétvégén a gyerekeivel, unokáival foglalkozott. Hokipályát készített nekik, nem hanyagolta el a családot sem. 2006-ban hosszan tartó betegség után távozott, ám azzal a gesztussal, hogy a helyi alapiskola az ő nevét viseli majd, emléke örökre megmarad a községben, ahol az életét élte.

Az ünnepségen a család nevében Kmeť Mihály idősebbik fia Kmeť Vladislav és unokája, Hanšutová Kmeťová Ági mondott ünnepi beszédet.


A családtagok beszédei

„Amikor Balódi László polgármester úr közölte velünk elhatározását, és a községi vezetés döntését, hogy a falu új iskoláját nagyapánkról nevezik el, őszintén megvallva magam és az egész családunk ennek hallatán nem tudott mit mondani. Szemünk könnybe lábadt a meghatottságtól. Nagy megbecsülés és megtiszteltetés ez számunkra, főleg pedig megboldogult nagyapánk számára, aki egész életét a tanítóskodásnak és az iskolaügynek szentelte” – mondta az unoka. 


A Megmaradásunkért kultúrcsoport és a helyi alapiskolások közös fellépése

Az iskola építését május 3-án kezdik, szeptember 3-án pedig a tervek szerint hivatalosan is a hodosi Kmeť Mihály alapiskolában kezdődik majd a tanítás.

 

(alsa)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.