Félelmetes videón látszik, ahogy a vihar megérkezik és áthalad Pozsonyon!

2020. augusztus 31. - 11:59 | Belföld

Vasárnap a fővároson is keresztülszáguldott a viharos erejű széllel és csapadékkal járó légzuhatag (downburst). Ezt a meteorológusok is megörökítették fotókon, videón.

Félelmetes videón látszik, ahogy a vihar megérkezik és áthalad Pozsonyon!
Fotók: SHMU
Kapcsolódó cikkek:

Útra dőlt fák okoztak fennakadást a Csallóközben, Medve és Szap között egy autóban is kár keletkezett (FOTÓK)

Ez a brutális látvány fogadta a vasárnapi vihar után az egyik autóst

Az imeteo.sk nevű portál szerint egy ún. légzuhatag (downburst) okozta a vasárnapi vihart, ami "egy olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében".

"Az okozott kár a légzuhatag lokális jellege és romboló ereje miatt a felületes szemlélő számára tornádó nyomainak is tűnhet, bár tüzetesebb elemzés során rendszerint felderíthető a valódi ok, elkülöníthető a kétféle jelenség. Egy downburst mérete szerint két kategóriába sorolható be: microburst-nek akkor nevezzük, ha 4 km-nél kisebb az átmérője, míg macroburst-nek a 4-km-nél nagyobbakat hívjuk. Amennyiben nem ismerjük a pontos kiterjedését, vagy általánosságban beszélünk róla, akkor marad a downburst kifejezés.

A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem járó légzuhatagot jelenti. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Ellenben nedves légzuhatagról akkor van szó, ha az számottevő csapadékkal érkezik. Mindkét típus jellegzetes légrétegződési viszonyokkal, felismerhető meteorológiai jellemzőkkel rendelkezik." (met.hu)

Az imeteo.sk megjegyzi azt is, hogy a numerikus modellek Ausztriába és Morvaországba jeleztek viharokat, ám végül Nyugat-Szlovákiát is érintették.

Félelmetes felvételel örökítették meg, ahogy az egész átrohan Pozsony felett:

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet Kolibán kihelyezett kamerája is megörökítette a vihar közeledését:

A meteorológusok szerint a vihar Pozsonyból Nagyszombat majd Trencsén megye felé vette az irányt. A szél ereje helyenként a 90 km/órát is elérte.

(Tvnoviny.sk)

Címkék: vihar