Felelősséget vállalhat az állam, ha valakinél tartós egészségkárosodást okoz az oltás

2021. december 6. - 07:00 | Belföld

Nemcsak Szlovákiában, de Európában is egyre gyakrabban téma a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele a társadalom bizonyos csoportjai számára. Eduard Heger miniszterelnök a 60 éven felüliek esetében tűzte ki ezt célul, mások pedig ugyan vitatják ezt, de tény, hogy ez most forró téma.

Felelősséget vállalhat az állam, ha valakinél tartós egészségkárosodást okoz az oltás
Fotó: TASR

Robert Klobucký szociológus szerint egyébként némelyeken segíthet az oltás kötelezővé tétele, ugyanis akadnak, akiknek paradox módon saját maguk számára is kell találni egyfajta külső késztetést, magyarázatot, hogy miért kell elmenniük az oltásra.

"Eléggé sokan vannak, akik valóban félnek tőle, és nehezen vállalkoznak rá maguktól" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ezen a téren az állami felelősségvállalás egy olyan elem volna, ami löketet adhat számukra.

A Markíza kiderítette, hogy az állam a jövőben kész lehet vállalni a felelősséget az oltás okozta tartós egészségügyi következményekért. A tévécsatorna szerint egy speciális kártérítési törvénnyel készül ez ügyben az igazságügyi minisztérium. Mária Kolíková miniszter is érzékeli a vakcinákkal szembeni valós félelmet, és ezzel szemben szerinte az államnak is kellő érzékenységet kell tanúsítania.

A gyógyszerekről szóló törvény módosításcsomagjában felfedeztek egy mondatot, mely ugyan általánosan, de éppen erre utal: az állam felelősségére bármely covid elleni vakcina emberéletekben vagy az egészségben okozott kárért.

Az állami felelősségvállalást illetően Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter, parlamenti képviselő ezt még úgy módosítaná, hogy az elmúlt évben, tehát a 2020. december 26-tól kezdődően beadott vakcinákra is vonatkozzon.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter jelezte, hogy tud az igazságügyi minisztériumi kezdeményezésről is, az erre irányuló módosítás viszont azért kerülhet a gyógyszertörvénybe, mivel az jelenleg már a parlamentben van.

A Markíza azonban rámutat, hogy egy effajta módosító javaslatot az ősz folyamán már benyújtott a Marián Kotleba vezette ĽSNS, amit a parlament elutasított, emiatt pedig elviekben félévig nem foglalkozhatnak ugyanezzel a kérdéssel.

(Tvnoviny.sk)