Felelősségrevonási eljárást indíthatnak Trump ellen, az elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált 

2019. szeptember 25. - 08:12 | Külföld

A New Yorkban tartózkodó Donald Trump amerikai elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált az ellene indítandó eljárás bejelentésére.

Felelősségrevonási eljárást indíthatnak Trump ellen, az elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált 
Fotó: AP

„Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése” - írta Donald Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben. A másikban „az elnök zaklatásáról” írt, egy harmadik bejegyzésben pedig úgy vélte, hogy „egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel”, a demokraták szerinte „szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel”.

Az amerikai elnök azt követően nyilvánult meg így a Twitteren, hogy Nancy Pelosi házelnök kedden délután sajtókonferenciát tartott és bejelentette, hogy a szövetségi képviselőház megvizsgálja, indítson-e az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) Trump ellen. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy vajon az elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében.

Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa. A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai elnök az említett telefonbeszélgetésben állítólag nyomatékosan arra kérte Zelenszkijt, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden és fia ellen.

„Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát” - fogalmazott Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: „Nagyon rossz ez az országunknak”.

Kedden este a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok „nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is”. A kommüniké leszögezte: az amerikaiak „olyan választott vezetőket érdemelnek, akik azokra a kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítják a figyelmüket, amelyekkel a családok életét javítani, a közösségeket erősíteni, a gazdaságot növelni és a nemzet biztonságát fenntartani lehet”.

Amerikai sajtóértesülések szerint egyébként a Fehér Ház már készíti elő a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratát, amelyet már szerdán nyilvánosságra is hoz. Donald Trump kedden utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét a beszélgetés teljes és szerkesztés nélküli nyilvánosságra hozatalára.

„Majd meglátják, hogy az egy nagyon baráti hangvételű és teljesen helyénvaló beszélgetés volt”

- írta az elnök kedden a Twitteren. Hozzáfűzte: „nem volt nyomásgyakorlás és nem volt 'valamit valamiért', mint Joe Biden és fia esetében”.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor - akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon - egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése „történelmi esemény lesz”.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője kedden este kijelentette: a Trump-kormányzatnak a telefonbeszélgetés névtelen bejelentőjének panaszát a törvényhozók rendelkezésére kellene bocsátania. A kormányzat erre még nem reagált.

MTI