Felére csökkentenék a szállodaiparban tevékenykedő cégek adóját

2017. február 28. - 09:47 | Belföld

A Hospodárske Noviny (HN) gazdasági napilap információi szerint adócsökkentést eredményező törvénymódosítást készítenek elő a pénzügyminisztérium szakemberei.

Az adócsökkentésért már jó ideje lobbiznak az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatok. Céljuk egyértelmű: azt akarják, hogy az általános forgalmi adót (ÁFA) a jelenlegi 20 százalékról a felére, 10 százalékra csökkentse a kormány. Az adócsökkentés csak az idegenforgalmi szektort érintené.

"Az idegenforgalmi szolgáltatások ÁFÁ-ja Szlovákiában rendkívül magas, ez pedig azt eredményezi, hogy a környező országokhoz képest nálunk jóval drágábbak ezek a szolgáltatások" - nyilatkozta a HN-nek a Tatra mountain resorts ügyvezető igazgatója, Bohuš Hlavatý.

Az INESS intézet mukatársa, Radovan Ďurana úgy véli, hogy a szlovákiai turizmusnak sokat segítene a jópár érvényben lévő - de értelmetlen - szabály eltörlése. A pénzügyi elemzők szerint az adócsökkentésnek árszabályozó hatása volna, melynek következtében a szlovák idegenforgalom versenyképesebbé válna.

Arról egyelőre nem esett szó, hogyan akarják a szakemberek elérni, hogy az adócsökkentést követően a töbletet az árak csökkentésére, és ne a profit növelésére használják fel a turizmus területén tevékenykedő szolgáltatók.

(HN)