Felért a világ tetejére, újabb rekordot döntött ott, ahol eddig már 311 hegymászó vesztette életét

2022. május 8. - 13:00 | Sport

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre a nepáli Kami Rita Serpa.

Felért a világ tetejére, újabb rekordot döntött ott, ahol eddig már 311 hegymászó vesztette életét
Illusztráció (wikipédia)

Az 52 éves hegyi vezető tavaly felállított rekordját döntötte meg szombaton, amikor a hagyományos délkeleti útvonalon tíz másik serpát vezetve megmászta a 8849 méter magas Everestet - idézte a The Guardian a nepáli turisztikai miniszter vasárnapi közleményét. A Kami Rita által használt mászóútvonalat először az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig nepáli serpa használták 1953-ban. Idén az ország 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusi főszezonban. A legtöbbet, 408-at tavaly bocsátották ki.

A himalájai államot, amelynek komoly valutaforrást jelentenek a külföldi hegymászók, bírálták, amiért 2019-ben engedélyei túlzsúfoltsághoz, ezzel több hegymászó halálához vezettek. Az Everestet 1953-as első meghódítása óta 10 657-szer mászták meg a nepáli és tibeti oldalról. Sokan többször is feljutottak. A Himalája-adatbázis szerint eddig 311 mászó vesztette életét az úton.

MTI

Címkék: Mount Everest, Nepál