Félezerrel csökken a galántai Samsung dolgozóinak a száma. De bizakodásra is van ok

Távoznia kell a galántai Samsung alkalmazotjainak mintegy harmadának: májusig vagy 500 embert menesztenek a cégtől. A szakszervezetis illetékes szerint azonban új termelésre van kilátás, aminek köszönhetően új munkaerőre lehet szükség. 

Félezerrel csökken a galántai Samsung dolgozóinak a száma. De bizakodásra is van ok
Illusztráció

A dél-koreai cég szárnyalása idején a szlovákiai telephelyeken, - Galántán és Voderadyban -vagy 6 ezer alkalmazott dolgozott, jelenleg már csak Mátyusföld központjában folyik a termelés, és a jelenlegi 1500-ból itt is csupán 1000 munkás marad. Öröm az ürömben, hogy a cég szakszervezeti vezetői úgy értesültek, hogy végre új termelési  lehetőség érkezik a Samsunghoz. Ha ez tényleg így lesz, akkor új munkaerőre lesz szükség, nyilatkozta az e.denníkN-nek Jaroslav Kopanica, a KOVO szakszervezet elöljárója. 

A galántai cég egyelőre nem nyilatkozott a lapnak.

A galántai Samsunggal kapcsolatos legfontosabb tények a következőek:

- Annak ellenére, hogy egyre csökken a dolgozóinak száma, a Samsung még mindig az egyik legnagyobb ipari szereplő Szlovákiában. 2018-ban a cég bevétele elérte az 1,8 milliárd eurót. Összehasonlításképpen, 2012-ben éppen a kétszerese, 3,6 milliárd euró volt.

- Nem helytállóak azok a mendemondák, miszerint csupán az összeszerelő- és csomagoló részleg marad Galántán, de az igaz, hogy a tévékészülékek alapelemeit már nem itt fogják gyártani, azt átszervezik Magyarországra. Ennek fő oka, hogy Magyarországon olcsóbb az energia.

Az elbocsátások érintettjei elsősorban a munkaközvetítő ügynökségek által toborzott 150 dolgozó lesz, illetve további néhány száz külföldi vendégmunkás, akiknek lejár a munkavállalási vízuma. A Samsungnak azonban búcsút inthet 250 törzsmunkaerő is, akikkel egyenként próbál a cég megegyezni. Az alkalmazottak lelépőt kapnak és tévékészüléket is.

A Galántai járásban csupán 2 százalékos a munkanélküliségi arány, ezért az elbocsátott alkalmazottaknak állítólag nem lesz nehéz dolguk új munkát találniuk.

(e.dennikn.sk)